Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Много приятно за хапване ястие, чието приготвянето на соса се доближава до фрикасе, а в същото време е съвсем различно на вкус”, ни пише Маргарита Димитрова.
ПРОДУКТИ
500 г телешка кайма
2 средно големи глави кромид лук
1 морков
2 с.л. ориз
3 с. л. олио
3 с.л. с лек връх брашно
сол на вкус
1 к.л. млян черен пипер
1 шепа магданоз
30 г краве масло
1 яйце
100 мл кисело мляко
на върха на ножа куркума
свежа целина
200 мл вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Слагаме в каймата ориза и едната глава лук, нарязана на дребно. Добавяме белтъка, нарязания магданоз, половината черен пипер и сол на вкус.
Омесваме добре и оформяме 12 кюфтета. В тенджера слагаме двата вида мазнина и в нея запържваме за кратко втората глава лук и моркова, настъргани на ренде. Наливаме водата, солим на вкус и чакаме да заври.
Пускаме внимателно кюфтетата, намаляваме котлона и оставяме всичко да ври в продължение на 20 минути. В отделен съд разбиваме жълтъка с млякото и брашното. Слагаме застройката на котлона. В нея добавяме с черпак от горещия сос.
Бъркаме, докато кипне, и изсипваме в тенджерата. Оставяме ястието да клокне, подправяме с останалия пипер, куркумата и нарязаната целина. По желание можем да пасираме соса.