Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Това е модерен вариант на италианско ястие, подходящо за брънч. Приготвя се основно от хляб, яйца и сирена. Желателно е да включва колбас и шунка”, ни пише Димитър Димитров.
ПРОДУКТИ
6 филии хляб, 3 големи яйца, 50 мл течна готварска сметана, 200 г заквасена сметана, 2 големи печурки, 10 маслини, 100 г чоризо, 50 г пуешка шунка, 100 г кашкавалена моцарела, 4 с.л. зехтин, щипка сух босилек, щипка сух риган, щипка млян черен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Намазваме дъното на тава с диаметър 22 см с половината количество зехтин. Нареждаме половината хляб, нарязан на кубчета. Отгоре слагаме чоризото и шунката, накъсани на парчета. Върху тях поставяме нарязаните на по-едро гъби и маслини.
Поръсваме с посочените подправки. След тях поръсваме и половината настъргана моцарела. Нареждаме останалия хляб и върху него наръсваме с останалата моцарела. Овкусяваме с още малко от подправките.
Разбиваме яйцата с двата вида сметана и с получената смес поливаме ястието. Включваме фурната на 180 градуса и печем стратата до получаване на лек и приятен загар. Оставяме я малко, за да “си почине”, нарязваме я на порции и я сервираме топла. Не забравяме, разбира се, и чашата с бяло вино.