Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Румяна Любомирова ни предлага лесна рецепта за тиквена супа.
ПРОДУКТИ
За 4 порции:
800 г тиква хокайдо или цигулка, 1/2 глава червен лук, 1 морков, 2 картофа, 1/2 червена чушка, 150 мл сметана, 1 с.л. олио, сол и черен пипер, 500 мл зеленчуков бульон, 1/2 ч.л. къри на прах, 2 щ. индийско орехче, мляно, тиквени семки, крекери или крутони, магданоз
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Почистваме от семките и нарязваме на кубчета тиквата, моркова и картофа режем по същия начин, лука и чушката наситняме. Загряваме олио в тенджера и задушаваме всичко заедно за 2-3 мин. Тиквените хапки трябва да поомекнат, но да останат все още твърди. Междувременно посоляваме.
Наливаме постепенно зеленчуковия бульон, като внимаваме да не предозираме течността - трябва само да покрива зеленчуците до поемане на всяка доза бульон. Оставяме супата да къкри към 15-20 мин. По средата на варене подправяме с къри.
Добавяме сметана, разбита преди това с малко топла течност. За по-добра плътност с ръчен пасатор или просто с вилица намачкваме по-едрите парчета картоф и тиква. На финала доовкусяваме с индийско орехче и черен пипер. По желание супата се пюрира. Гарнира се с магданоз, тиквени семки, крекери, крутони.