![](https://cache1.24chasa.bg/Images/Cache/061/Image_19448061_40_0.jpg)
Кулинарни влогъри разкриват хитрости как да приготвите трапезата за празника и да изберете подходящата напитка
На трапезата на Никулден традицията среща съвременността – двама кулинарни влогъри представят автентични рецепти за приготвяне на риба, които ще зарадват почитателите на домашната кухня.
Специалният гост в тазгодишното никулденско меню е бялото вино Kabile Шардоне от „Вила Ямбол", които вдъхновиха Антонина Петрова от кулинарния YouTube канал „Моята приказна кухня" и Мирослав Гочев от „Готвене за начинаещи" да разкрият своите тайни за лесна и вкусна никулденска трапеза. Техните рецепти показват, че традицията може да бъде както вкусна, така и модерна, особено когато е съпроводена от чаша бяло вино.
Серията вина Kabile са вдъхновени от древните традиции на траките във винопроизводството по нашите земи. Те се произвеждат в една от най-старите изби у нас - „Вила Ямбол".
Kabile са кръстени на античното тракийско селище Кабиле. Смятало се е, че именно там траките са произвеждали висококачествени вина, маркирани с печата на богинята Кибела – гаранция за отличния им вкус.
Днес именно нейният лик е на етикетите на Kabile. Вината се правят от грозде, отгледано в лозовите масиви на производителя, и включват най-предпочитаните винени сортове.
Пълнен шаран
Рецепта на Антонина Петрова
Необходими продукти:
- Шаран: 1.8 кг (почистен)
- Лук: 3 глави, нарязани на ситно
- Моркови: 2 броя, нарязани на кубчета
- Орехи: 50 г, нарязани на едро
- Чесън: 2 скилидки, ситно нарязани
- Лимон: 1 брой, нарязан на кръгчета
- Магданоз: 4-5 стръка, ситно нарязан
- Бяло вино: 150 мл (Шардоне – Kabile, „Вила Ямбол" )
- Зехтин: 50 мл
- Сол и черен пипер: на вкус
- Дафинов лист: 2 броя
- Мащерка: 1 ч.л.
Начин на приготвяне:
Почистете шарана от люспите и вътрешностите, измийте го добре и го подсушете с кухненска хартия. Направете няколко диагонални разреза от двете страни на рибата, за да проникнат подправките по-добре. Овкусете шарана със сол, черен пипер и лимонов сок отвътре и отвън. В разрезите поставете резенчета лимон.
За плънката загрейте зехтина в тиган и задушете лука и морковите до омекване. Добавете чесъна, орехите и дафиновия лист, разбъркайте и гответе още 2-3 минути. Махнете от котлона, сложете магданоза и риган или мащерка, ако желаете. Оставете сместа да изстине леко.
Напълнете корема на шарана с готовата плънка. Ако остане част, разпределете я около рибата в тавата. Зашийте корема с конец или го закрепете с клечки за зъби, за да не изпадне плънката.
Поставете шарана в тава, застлана с хартия за печене или леко намазнена. Полейте го с бялото вино. Добавете още резенчета лимон върху рибата и около нея. Покрийте тавата с алуминиево фолио.
Загрейте фурната на 180 градуса. Печете шарана покрит с фолио 50 минути. След това махнете фолиото и печете още 20-25 минути или докато кожата стане златиста и хрупкава.
Извадете шарана от фурната и го оставете да почине за 5-10 минути, преди да го сервирате. Гарнирайте с пресен магданоз и лимонови резени.
Поднесете шарана топъл, с гарнитура по избор - картофи на фурна, задушени зеленчуци или свежа салата.
Пържена пъстърва
Рецепта на Мирослав Гочев
Необходими продукти за 4 порции:
- 3 големи пъстърви (или 4 малки)
- 1-2 с.л. ароматен микс за риба*
- 100 г бяло брашно
- 100 г семола римачината (или царевично брашно)
- Сол, черен пипер
- 700-800 г обелени картофи
- 30 г зехтин
- 30 г разтопено масло
- 150 мл топла вода
- 1 с.л. сушен риган
- Микс зелени салати и 15-20 чери доматчета
Начин на приготвяне:
Започнете с гарнитурата от картофи, тъй като тя ще отнеме повече време. Нарежете обелените картофи на хапки, овкусете с мазнината, солта, черния пипер и, по желание, малко сушен риган. Добавете водата в тавичката и печете около 40 минути в загрята на 180 градуса фурна или до пълна готовност.
Почистете пъстървата от вътрешностите, отстранете главата и опашката. С ножица премахнете и перките. Нарежете рибата на шайби с дебелина около 3 см. Осолете и овкусете с черен пипер. По желание може да добавите и ароматни подправки. Аз използвам микс, включващ популярния в Северна България тарос, както и сушен магданоз, копър и босилек. Смесете двата вида брашно, овкусете и тях с част от микса, сол и черен пипер. Оваляйте рибата в сместа и я подредете в тавичка. Оставете я за 15-20 минути. Преди пържене отново я оваляйте в брашното, за да стане панировката по-дебела и хрупкава.
Подгответе зелената салата, преди да започнете с пърженето на рибата, но не бързайте да я овкусявате, за да не пусне вода.
Загрейте олио на слой с дебелина около 1 пръст в тиган с висок борд. Температурата за пържене на рибата трябва да бъде около 160 градуса. Ако тиганът ви е с малък диаметър, ще трябва да пържите рибата на два пъти. От първата страна пържете около 4 минути, а от втората – само 2-3 минути. Трябва да получите златист цвят. Внимавайте брашното да не загори в тигана, защото това ще даде горчив вкус. Когато рибата е готова, я извадете върху кухненска хартия, за да се отцеди мазнината.
В последния момент овкусете салатата със зехтин, балсамов оцет и сол.
Поднесете горещата риба с картофите и овкусената зелена салата.