
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Валя Михайлова предлага рецепта за любимия десерт - прасковки.
ПРОДУКТИ
4 яйца
4 к.ч. захар
2 к.ч. олио
2 к.ч. прясно мляко
1 ч.л. амонячна сода
ванилия
брашно колкото поеме
мармалад
бадемови ядки
сладкарска боя
захар за поръсване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разбиваме яйцата и захарта до побеляване. Прибавяме на части при непрекъснато бъркане олиото, прясното мляко, в което е разтворена амонячната сода, и брашното, за да се получи гъста каша.
Оставяме да престои 2-3 часа. След това замесваме средно твърдо тесто, от което оформяме топчета с големината на орех. Нареждаме ги в намаслена тава на разстояние едно от друго, за да не се залепят, понеже се надуват.
Печем в умерено силна фурна до порозовяване. След като изстинат, ги издълбаваме от долната страна и ги пълним с мармалад, поставяме една бадемова ядка и слепваме двете половини.
Боядисваме ги с четчица със захарен сироп, оцветен в слабо жълто и розово. Овалваме ги в захар. Там, където са слепени двете сладки, забождаме две листенца от чемшир, за да наподобява още повече праскова.