
В тестото се слага ракия
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Бъркани, а не месени мекици, известни още като улични. Те са изключително пухкави, сочни и подходящи за закуска в една есенна почивна сутрин”, ни пише Маргарита Димитрова.
ПРОДУКТИ
4 к.ч. брашно, 2 и 1/ 2 к.ч. хладка вода, 20 г прясна мая, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. ракия
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разтваряме добре в дълбока купа маята във водата. Добавяме ракията, солта и захарта и разбъркваме течната смес.
Слагаме брашното лъжица по лъжица. Бъркаме непрекъснато в продължение на 5 минути.
Оставяме тестото, захлупено с капак, да втасва на стайна температура за 30 минути или до двойното увеличение на обема му. Разбъркваме го леко, гребваме от него с една по-голяма лъжица и слагаме дозата тесто в горещо олио.
Пържим мекиците до получаване на лек и приятен загар. Температурата не трябва да е много висока, защото рискуваме да ги препържим отвън, а вътре да останат сурови.
Подреждаме ги върху кухненска хартия, за да се изцедят от мазнината. А след това ги консумираме топли с каквото пожелаем и по наш вкус.