
Слага се извара и пържен лук
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на адреси [email protected] и [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Изпращам рецепта за хлебче - засищащо, бедно на въглехидрати и без глутен”, ни пише Пепа Стоева
ПРОДУКТИ
1 с.л. семена бял сусам
1 с.л. семена черен сусам
1 с.л. семена черен кимион
2 с.л. едро смлени семена коноп
1 с.л. сумак
3 с.л. пържен лук (хрупкав, от кутия)
3 с.л. трици
3 с.л. царевично брашно
6 с.л. фини овесени ядки
200 г извара
400 г кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
1/2 ч.л. сол
10-15 г масло за намазване на формата
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Изсипваме содата в киселото мляко и я оставяме за 10-15 мин. Слагаме всички семена, ядки, сол, трици, сушения лук и изварата в купа. Прибавяме половината от шупналото вече мляко и разбъркваме добре, за да се раздроби хубаво изварата.
Прибавяме останалото кисело мляко, царевичното брашно. Разбъркваме - трябва да се получи гъстота като на кексово тесто. Ако гъстотата на млякото не е много, може да се добавят още овесени ядки.
Оставяме сместа да престои 30 мин. През това време загряваме фурната на 200 градуса и намазваме формата за печене с маслото.
Изсипваме сместа за хлебчето в нея и печем на 200 градуса за около 25-30 мин. Най-сигурна е пробата с дървено шишче, което трябва да излезе сухо.
Изваждаме от фурната и оставяме във формата за 8-10 мин, след което обръщаме и режем.