
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Идея за апетитни и изключително крехки свински пържоли, завити в последното зимно кисело зеле”, ни пише Димитър Димитров
ПРОДУКТИ
За 6 сарми:
6 свински пържоли от бут, 150 г топено пушено сирене, 150 г бекон, голяма глава кромид лук, 6 зелеви листа, 1 к.ч. бяло вино, 1 к.ч. вода
За маринатата:
6 с.л. олио, 1 к.л. червен пипер, 1 к.л. млян черен пипер, 1/3 к.л. кимион, олио за намазване на гювеча
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Приготвяме марината от олиото, двата вида пипер и кимиона. Намазваме с нея всяка пържола. Вземаме зелев лист и върху него слагаме порция мариновано месо. Отгоре слагаме едно кръгче лук , 3 кръгчета топено сирене и парче бекон.
Завиваме сармата и я поставяме в гювеч, който предварително сме намазали с олио. Подреждаме една до друга и останалите сарми. Отстрани наливаме виното и водата.
Слагаме гювеча в студена фурна и я включваме на 250 градуса. Печем ястието 30 минути. Намаляваме температурата на 180 градуса и продължаваме печенето до час.
Отхлупваме капака и печем още 20 минути. Изваждаме гювеча от фурната, захлупваме го с капака и оставяме сармите да престоят така 30 минути. Сервираме на порции и се наслаждаваме на истинско кралско блюдо.