
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Чудесна кремообразна супа с плодова нотка! Мека за стомаха, но и силна, експресивна за вкусовите рецептори”, ни пише Румяна Любомирова.
ПРОДУКТИ
За 3-4 порции:
600 г моркови, 1/2 стрък праз лук, 2 картофа, 1-2 см коренче джинджифил, щипка куркума, 1-2 с.л. олио, 600 мл зеленчуков бульон, 150 мл заквасена сметана, сол, бял и черен пипер, 1 портокал, лимон, 2 бр. звездовиден анасон, пресен магданоз
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязваме на полумесеци бялото на праз лука, картофите на кубчета, морковите на полукръгове. Обеления джинджифил настъргваме на ситно ренде, портокаловата кора също.
Запържваме праза, морковите и джинджифила в олио, затоплено и овкусено с куркума и бял пипер. Прибавяме картофите, отново задушаваме заедно с половината настъргана кора от портокала.
Деглазираме с портокалов сок и бульон, посоляваме. Доливаме цялото количество бульон. Пускаме вътре и двете звездички анасон, които накрая изваждаме. Оставяме супата да заври, после да къкри на слаб огън около 15-20 минути.
Добавяме сметаната встрани от котлона с енергично бъркане. Непосредствено преди пасирането сипваме останалата част портокалови стърготини и лимоновия сок.
Пасираме частично, запазвайки цели хапки зеленчуци или до кадифена гладкост. Накрая ръсим прясно смлян черен пипер и магданоз.