Bашата любима рецепта може да спечели 150 лева. Поканете ни да снимаме как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Днес журналистката Варвара Кирилова ви предлага великденски ябълки.
Продукти
8 дребни ябълки, 500 г захар, 1/2 супена лъжица боя за сладки - подходяща е безвредната за яйца, 8 дървени шишчета, малко масло за намазване на готварското фолио, върху което се отцеждат ябълките
Карамелизираните ябълки се подаряват на деца и възрастни и започва голямото облизване!
КАК СЕ ПРИГОТВЯТ
В дълбок съд при умерена топлина на огъня се разтопява захарта до светъл карамел. Веднага към него се сипва предварително разтворената в 50 мл вода боя с червен цвят. Сместа се разбърква на слаб огън, докато карамелът се оцвети.
Ябълките се измиват много добре. Избърсват се до сухо и се забождат на шишчета.
Всяка ябълка се овалва в тази смес още докато е много топла. Държи се за шишчето. Внимателно се отцежда над съда, за да не потече. Поставя се върху намазано с мазнина фолио.
Щом се втвърди карамелът, ябълките се подреждат във високи стъклени или керамични чаши.