Мария Силвестър яде по малко, ако ще взема важно решение

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/4030988 www.24chasa.bg

В дома на Мария Силвестър препечените филийки със зехтин и таратор са издигнати на пиедестал. Това е любимо ястие на водещата, съпруга , актьора и сценарист Силвестър Силвестров, и сина им Давид. И тримата са вегетарианци и обичат да се хранят здравословно - с простички ястия, които се обработват възможно най-малко. Затова  рецептите се приготвят за 20 мин. Няма много време за готвене, особено сега, когато е водеща на "България търси талан" по Би Ти Ви. А и смята, че колкото по-естествено е менюто, толкова по-лесно се преработва от организма. Напоследък ястията с киноа са на почит в кухнята - слага я навсякъде. Киноа със зеленчуци, киноа вместо спагети, за да се изключи глутенът от менюто, в любимата крем супа на Давид с картофи и броколи на пара, морска сол и зехтин.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

Като цяло в менюто на семейството Мария Силвестър залага на зеленчуците. В момента приготвя предимно зелени салати с червена чушка, краставица, авокадо и дресинги, но скоро "идва раят, когато се появят розовите домати", казва тя. Когато има повече време, тя приготвя и постен гювеч с много зеленчуци - рецепта, която научила от баща си в неделните обеди. "Той много държеше да ме научи на някои фундаментални неща в кухнята, много му беше важно. Тогава бях малка и се дърпах, но сега го свързвам с хубав спомен - как двамата правим нещо заедно", разказва водещата на "България търси талант".

Тя спряла да яде месо преди около 13 г. "Не защото съм видяла смъртта на някое животно. Аз съм израснала на село. А там свинското погребение не беше странна гледка. Но сега, след толкова време неядене на месо, не разбирам как можеш да причиниш такова нещо - да изядеш едно животно, което преди това те е гледало с очи. Човек трябва да знае откъде идва храната. И съм сигурна, че ако много хора видят как пристига телешката им пържола в чинията, няма да я консумират с такова видимо задоволство. Някои биха ме оборили, че ние сме такива същества, че така сме оцелели. Да, но много време е минало оттогава и сега не се налага да убиваш, за да ядеш. Това е моят избор, така се чувствам по-добре", казва Мария Силвестър.

Понякога тя се чувства добре, като не яде цял ден - не с цел отслабване, а за да пречисти организма си. Прави го и когато трябва да вземе някакво важно решение. "Когато си в очистителен режим, излишният потенциал от мислене намалява. Спираш да се нервираш за глупости, организмът си пази енергията за решаване на важните въпроси, от които зависи и неговото съществуване. Много е интересно - неслучайно когато имате нещо важно на главата и мисълта ви е заета с него, последното нещо, за което се сещате, е храна", казва тя.

За закуска в семейството обичат да пият смути - шейк от пасирани плодове. Любимият на сина е този с банан и прясно мляко, в който тя слага всякакви семена, смлени ядки, мед. На обяд хапват предимно крем супи и салати, а вечер - всички ястия, които могат да се приготвят в полеви условия - на почивка с кемпер или палатка, както прекарват ваканциите.

За Мария Силвестър е важно не само какво се яде, а и как и къде се приготвя. "Всичко, което влиза в организма, е важно. Той е някаква биохимия - логично е качеството на кръвта да е пряко свързано с това на мисълта. Когато приготвяш храната с внимание, с любов и я зареждаш с тази енергия, даваш от нея чрез храната и на околните", казва водещата.

За да се зарежда позитивно, а и да раздвижва тялото си, тя спортува - прави йога вкъщи и е голям фен на парната баня. "Защото имам суха кожа. Обичам и всички домашни кремове за лице. Ето рецепта за един зимен например - разтопява се на водна баня малка восъчна пита, добавя се масло по избор - конопено, бадемово, кайсиево, бърка се енергично и накрая се добавя малко розова вода. Пак се бърка и се оставя да престои. За коса знам, че е много добре да се измива с отвара от коприва или с ябълков оцет", казва Мария Силвестър.

РЕЦЕПТАТА НА ВОДЕЩАТА

Продукти:

1 ч.ч. овесени трици (може и ядки), 1 ч.ч. ръжено брашно, бакпулвер и ванилия, 2 яйца, 1/2 ч.ч. кисело мляко, канела, всички видове смлени ядки и семена, сушени плодове, предварително накиснати, 3-4 с.л. масло (размекнато), 1 к.ч. кафява захар или мед, 2-3 ябълки

Начин на приготвяне:

Разбъркваме яйцата със захарта. Добавяме и маслото, бакпулвера, ванилията, канелата.

Добавяме овесените трици и ръженото брашно, а накрая и настърганите ябълки.

Слагаме всичко в съд, предварително намазан с олио или зехтин и поръсен с брашно, и печем около 40 мин. Обръщаме готовия кекс, намазваме го с мед и поръсваме с кокосови стърготини или пудра захар.

Кексът не се надига както този от бяло брашно. Хората, които постят, може да заменят маслото със зехтин, а яйцата с някаква течност - сироп от нещо, сок.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С плаж и майтапи преминаваше лагерът ни, но не и с тренировки! Скандалните разкрития направи пред съда футболист, участвал в уговорени мачове в родната "Б" група! Смелчагата, дръзнал да проговори за далаверите в първенството, е Християн Гачев. Той бе привикан в спецсъда, за да разкаже за шашмите със спортни срещи,

Легенди се носят за съдбата на митичния снайперист Красимир Станчев-Легионера. Версиите са десетки. От предположение, че е станал наемник на грузинската мафия, до слух, че е убит и трупът му е положен в безименен гроб в полите на Витоша. Вече 15 години родната полиция издирва Легионера по подозрение,

Вдовицата на Георги Илиев-Главния Мая тихомълком се е отървала от скандалния хотел „Дюн“ в курорта Слънчев бряг, показа проверка на "България Днес". Сделката е част от трансформацията на страховитата в миналото групировка ВИС-2. Тя стартира преди около две години с мащабно закриване на фирми и разпродажба на имоти,