
Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected] За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Мария Ташева е от Пловдив и е специалист по тестените изделия. Често прави за синовете си такива закуски - гюзлеми, баници, питки и т.н.
ПРОДУКТИ
240 мл топло прясно мляко
240 мл топла вода
240 мл растително масло
3 ч.л. захар
1,5 с.л. сол
1/2 пак. (20 г) прясна мая
около 1 кг брашно
1 жълтък за намазване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разтваряме маята и 1 ч.л. захар във водата. Покриваме я с кърпа и я оставяме настрани за 10-15 минути.
Слагаме в купа 3 ч.ч. от пресятото брашно. В кладенче сипваме сместа с маята, млякото, олиото. Сипваме и останалата захар и сол. Разбъркваме с лъжица.
Месим до меко и еластично тесто, като постепенно добавяме от останалото брашно. Разделяме тестото на две и всяка част разточваме на лист с дебелина около 3 мм.
Режем всеки лист по дължина на триъгълници, които навиваме на кифлички и редим в тава с хартия за печене. Оставяме погачата да втаса за 1 ч, намазваме с жълтък, леко разбит с прясно мляко, и печем в загрята на 180 градуса фурна около 40 мин.