
Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected] За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Мария Ташева изпраща рецепта за мариновано свинско, което престоява 24 ч с лук и подправки, а после се пече дълго време.
ПРОДУКТИ
1 кг свинско месо цяло парче - свински врат или филе, 3 глави кромид лук, 1/2 ч.ч. олио, конци за връзване, червен пипер, черен пипер, магданоз, риган, розмарин, копър, мащерка, кориандър, босилек, бахар, чесън на прах, естрагон, дафинов лист, сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Измиваме месото, подсушаваме го, увиваме във фолио и го оставяме за 1 ч в камерата, за да стегне и да се реже лесно. Режем на филийки - около 0,5 до 1 см. Обелваме лука и го режем на филийки. Изсипваме олиото и подправките в купа.
Подреждаме в тава предварително нарязани конци, като ги кръстосваме. Слагаме върху тях три от пържолите и с четка обилно намазваме с подправките. Отгоре подреждаме филийки лук, втори ред пържоли, но вече в другата посока, така че да се кръстосат. Намазваме пак с подправките и продължаваме да редуваме така, докато свърши месото и се получи една купчинка.
Връзваме конците, за да получим стегната топка от месо. Слагаме го в глинено гърне и заливаме с останалата част от подправките.
Опаковаме с фолио за свежо съхранение и оставяме в хладилника за 24 ч. На другия ден изваждаме месото, махаме фолиото, прехвърляме го в тава и го заливаме с 1 ч.ч. вода. Печем в студена фурна на 180 градуса за 3 ч.