- Д-р Георгиева, какво трябва да включва пролетното пречистване на организма, за да се почувстваме наистина по-добре?
- Винаги след зимата изпитваме дискомфорт, лесна уморяемост, понижена работоспособност. Имаме усещането за неразположеност, често главоболие, влошено състояние на кожата, запек. Храносмилателната система не се справя достатъчно добре с тежките храни, а непреработената храна в червата се превръща в източник на токсини. Те затрудняват функцията на органите, пречистващи организма - черен дроб, бъбреци, дебело черво, кожа, бял дроб. Пречистването през пролетта включва: детоксикиране - естествен процес на организма да изхвърля токсините, приети с храната, водата, околната среда, укрепване на имунната система, балансирано хранене с достатъчен прием на храни, подсилващи имунитета и функцията на черния дроб - риби, броколи, кълнове от пшеница, овес, леща, млечни продукти, пълнозърнест хляб, плодове, зеленчуци. Също и храни, съдържащи желязо - жълтък, нетлъсто месо, ядки, фасул, аспержи, спанак, лапад, овесени ядки. Ранната пролет не е добрият сезон за драстични диети. Подходящо е да се премине постепенно на по- нискокалорична храна. Иначе има опасност за имунитета.
- Какви модели на хранене срещате при пациентите? Може ли да се каже кое е типичното хранене за българите днес и как ни променя то?
- То е нездравословно. Наблюденията ми при хората, на които направих ВЕГА тест за поносимост на храни, показват, че за 70% основното хранене е вечер, след работа. Не повече от 10% закусват сутрин, обядват - само около 30%. Подкрепяща закуска следобед имат 5%. Сутрешната закуска обикновено е въглехидратна - банички, кроасани, обядът - сандвич, а вечерятае обилна, високоенергийна. При 80% от направилите теста се открива висока консумация на сол включително и децата, над 84% пържат или панират храните, като в много райони на страната се употребява мас.Над 65% от преминалите теста са с наднормено тегло. Натрупването на мастна тъкан води до нарушаване на обмяната на веществата, до захарен диабет, сърдечносъдови и бъбречни заболявания, подагра, метаболитен синдром и др. Неправилното ни хранене не се влияят от социалния статус - и с повече и с по-малко пари се храним нездравословно и вредно.
- На какво се основава системата, която предлагате за отслабване?
- С биоелектронен компютърен апарат може да се установи каква е толерантността на всеки отделен човек към 240 от най- предпочитаните храни и напитки. Методиката на ВЕГА теста изисква специализация по акупунктура. Той показва към кои храни конкретният човек има добра поносимост, разгражда ги бързо, усвоява ги и ги превръща в енергия. Разбираме още и към кои храни имаме непоносимост. Тях ги разграждаме бавно, не ги усвояваме, а ги натрупваме в мастни депа, токсини, шлаки. Той е безкръвен, безболезнен, точен и безопасен. Резултатите се получават веднага и се нанасят в специален фиш. От него веднага се ориентирате кои храни са разрешени и кои трябва да се изключат от менюто временно, за няколко месеца. Целта на теста е всеки да разбере кои храни са най-подходящи за него. Това позволява да се изготвят препоръки за собствен режим на хранене. Така се поддържа правилна обмяна на веществата. Теглото се запазва, защото в хранителния режим са включени протеините, мазнините, въглехидратите, плодовете и зеленчуците. Всъщност това е ежедневното ни хранене, когато не сме на поредната диета. Отслабващите изглеждат добре, защото не липсва нищо от необходимите субстанции и организмът не е подложен на стрес от липсващата любима храна. Затова няма стандартни препоръки, например: яжте пиле, ябълки, домати. Ако с теста се установи, че организмът не ги разгражда достатъчно добре - ще ги натрупа в мастни депа, шлаки, токсини - тогава ги изключваме за няколко месеца. После ги връщаме отново в менюто.
- Защо мнозина, постигнали значителни резултати с отслабване, ги губят след това и дори става "по-лошо"?
- Диетите с бърз ефект на отслабване са различни. Няма идеален режим, а и организмът се "приспособява" доста бързо. Диетата и ефектът са строго индивидуални. Проблем са непрекъснатите диети, които много често всеки сам си назначава. Повече или по-малко всяка диета е стрес за организма. Колкото по-драстичен и бърз е начинът на отслабване, толкова по-нетраен е резултатът.
-Трябва да се знае, че т.нар. йо-йо ефект след диетите крие риск от увреждане на бъбречната функция. Само балансираното хранене ще запази ефекта от отслабването.
- Възможно ли е човек доживот да остане на определения от вас режим на хранене? Здравословно ли е?
- Разбира се, че не е възможно. Обмяната на веществата е динамичен процес, който превръща храната в енергия- тя е нужна за нашата работоспособност и ние постоянно я възстановяваме чрез храната. Това обяснява защо не се храним с едни и същи храни доживот . Зависи от възрастта, теглото, физическата активност, наследственост, хранителни навици и т.н.
- Какво е мястото на течностите в разтоварването?
- Според съвременните представи водата е най- универсалното средство за пречистване от токсини. И е много важна за ускоряване обмяната на веществата. Ежедневният прием на 1,5 л вода ускорява метаболизма с около 30%. Ако е в дефицит, се натоварва черният дроб. Отслабването е по-лесно, когато намалим калориите, приемани с напитките. Оказва се, че те влияят повече на теглото, отколкото "твърдата" храна. Необходимо е да се изключат напитките с консерванти, оцветители, захари.
- Спазвате ли режим като хранене, сън, спорт?
- Да. Аз също си направих теста и останах много разочарована от резултатите. Наложи се да се съобразя с тях и включвам само разрешените храни. Намалих теглото с 18 кг, без да ги възвръщам. Не обичам да спя, винаги съм спяла малко. Сега не ме вълнува спортът, но много отдавна бях състезателка по спортна гимнастика.