
КОЙ ГОТВИ
Навръх днешния празник Димитър Димитров ви предлага вкусна традиционна рецепта за агнешка чорба.
ПРОДУКТИ
500 г агнешко месо, 500 г агнешки дреболии, 2 глави стар кромид лук, 1 връзка зелен кромид лук, 1 червена сурова чушка, 1 зелена чушка, 1 морков, 1 к.ч. домати, 1 к.ч. ориз, 2 щипки сух джоджен, чубрица, десетина зърна черен пипер, свеж магданоз, суха люта чушка, 1 яйце, 1 к.ч. кисело мляко, щипка лимонена киселина (за да не се пресича застройката)
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Измиваме месото и дреболиите и ги слагаме в голяма тенджера. Заливаме ги с 2 л студена вода и след като кипне, отстраняваме образувалата се пяна. Добавяме зърната черен пипер и солта и варим до полуготовност.
Нарязваме лука и чушките на ситно, настъргваме моркова и ги слагаме при омекналото месо. Варим още 15-20 мин. След това сипваме ориза и постоянно разбъркваме, за да не залепне за дъното. Слагаме доматите в чорбата, след което я варим около 20 мин. Изваждаме свареното месо, отделяме от костите и накъсваме на парчета. Изцеждаме дреболиите и ги нарязваме на парчета.
Връщаме ги в чорбата заедно с джоджена, чубрицата и нарязания магданоз. Разбиваме яйцето в купа с млякото и лимонената киселина. В разбитата застройка наливаме постепенно на тънка струя около 1 ч.ч. от врящата чорба при непрекъснато бъркане.
Изсипваме всичко обратно в тенджерата и оставяме чорбата да кипне. По желание сервираме чорбата с лют пипер.