Димитър Павлов готви риба, но не лови - жал му е да я убива

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/4924440 www.24chasa.bg

Димитър Павлов става рано, защото от пролетта на 2012 г. води сутрешния блок на радио “Меджик ФМ”. Всяка делнична сутрин е в ефира от 8 до 11,00 ч, но кафе не пие. Пробвал е само 3-4 пъти в живота си, докато бил студент в НАТФИЗ. Ходел заедно с по-големите в кафенето на академията, но по-скоро за да пуши цигари, а не за да пие кафе, защото от комбинацията му ставало много зле на стомаха и дори пропускал лекции.

Вместо кафе

сутрин яде нещо

сладко за енергия

и кисело мляко,

което винаги може да се намери в хладилника му заедно с плодове и яйца. На обяд водещият често се прибира само за да се преоблече и пак излиза. Затова редовно си прави омлет или друг аламинут. Вечер хапва месо със салата или любимата му риба. Точно това обича и умее да готви най-добре. Няма риба на българския пазар, която да не е минала през кухнята му. “Харесва ми да готвя. Може би защото не го правя абсолютно всеки ден. Ако бях домакиня, сигурно щеше да ми омръзне”, казва Митко Павлов.

Постните ястия и сладкишите не са му силата. Пробвал се да прави баница и миш-маш, но нищо не се получило. Но за сметка на това е прочут сред близки и приятели с рибните си специалитети. Чисти риба без проблем, но не обича да я лови, защото му е жал. Проверил в интернет, че рибите не чувстват болка, за да е спокоен, но въпреки това не му харесва да ги убива. Затова купува вече наловени – предимно от гръцките магазини. А рецептите си измисля на момента. “Общо взето, правя това, което ми се яде – аз обичам да си угаждам. Или пък приготвям нещо, което съм видял някъде и съм питал как се прави. Но никога не ги записвам, защото не правя кой знае какви сложни неща. Торта например или сладолед не мога да ви спретна”, обяснява Павлов.

Другата му специалност в кухнята е майстор на пастата. Винаги я прави по един и същи начин – с домати, чесън и пресен риган. Обожава и пиците, затова една от любимите му дестинации за почивка и кулинарен туризъм е Италия. Като студент работел по пицарии, за да се издържа, и се влюбил в италианските специалитети. Говорил е не с един и двама пицари и смята, че месенето на тестото си е цяло изкуство. Тогава пицарите преминавали през обучение и работели с пещи на дървени въглища. Сега обаче масово се използват електрически пещи, смята Павлов. “Всеки пицар си има рецепта, която не издава. Все пак занаят се краде трудно, а това си е занаят и изкуство. Но който каквото и да говори – в България не можем да правим вкусна пица и паста. Може би основният проблем е в това, че се използва българско брашно, а тяхното е различно”, обяснява той.

Допреди няколко месеца месото в менюто му било предимно рибно. Но от миналата зима хапва и друго. Тогава

се подложил на

хранителен режим,

изготвен от лекари и

диетолози специално

за нуждите на

неговото тяло

“Това беше с цел да си докажа например, че може през седмицата да не се пие дори бира – само през уикендите”, обяснява Павлов. Тогава за първи път се сблъскал с модерните суперхрани. Мнението му за тях е малко крайно. Смята, че птиците трябва да ядат зърна, а хората – нормална, истинска храна. “Ненормална работа. Аз тогава буквално клех една лекарка – обаждах ѝ се по телефона. Три дни жестоки скандали бяха и накрая тя ми замести някои суперхрани с други, реални. Предполагам, че са много полезни, но не издържам на такава храна”, разказва водещият. Тогава проял повече месо, защото било включено в режима. “Сега пък много ми се яде и не мога да се спра.”

По принцип през лятото той се отпуска повече и се храни по-обилно. Но за сметка на това се и движи повече – тича поне три пъти седмично.

Сега Димитър Павлов и екранната му половинка в Би Ти Ви – Радост Драганова, се подготвят за новия тв сезон и новите епизоди на предаването “Мармалад”, което водят от миналия февруари.

Рецептата на водещия

Сардела

на фурна с чесън

ПРОДУКТИ

Дребна риба – сардела или сардини, сол на вкус, 1 глава чесън, малко зехтин и вода за поливане на рибата

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Почистваме рибките и ги слагаме в тавичка от йенаглас или друга тава от тънък метал – не трябва да е с дебело дъно.

Поливаме ги с малко зехтин, сипваме и малко вода. Смачкваме една глава чесън с ръка на кухненския плот и разпределяме скилидките сред рибките. Може и да не ги белим.

Печем рибата в загрята фурна на 200-220 градуса за около 40 мин.

* Чесънът поглъща страшно много от миризмата на рибата, затова къщата не се умирисва толкова силно и за толкова дълго време.