За Магърдич Халваджиян храненето е нещо, което просто трябва да те държи жив - не бива да губи време, а да се свърши набързо. Затова никога няма да го видите да стои в ресторант повече от 15 мин. Обикновено хапва и изчезва, докато останалите са още на салатата.
Продуцентът не закусва и признава, че ако има човек, който да се храни нездравословно, това е той. Първото му ядене за деня е към 3 следобед, и то, ако асистентката му се погрижи за това. Иначе няма да яде цял ден. Този навик му останал от годините, прекарани в Русия. Маги Халваджиян е учил цирково изкуство в Москва, където живеел на общежитие. Обикновено с колегите му все нямали пари и ядели когато и каквото могат. “Така че аз оттогава си нося и гастрита, и всичко. Но съм си такъв – никога не съм отдавал голямо значение на храненето”, признава той.
Но тонът му се променя, когато заговори за италианската кухня. Пастата и пиците са любимите храни на Маги Халваджиян. Толкова ги обича, че където и да пътува в чужбина, дори да е в някоя арабска държава, пак търси италиански ресторант, разказа съпругата му Кремена. Може би защото е живял в няколко различни града в Италия. Майка му - бивша балерина, заминава за Апенините със съпруга си още по времето на социализма и до днес живее там. Съпругата му Кремена също дълго е била в Италия със семейството си, тъй като баща ѝ е диригент там.
“За мен на света има
само две кухни -
кухнята на майка ми
и италианската кухня
Но то и по света си е така. Някъде да сте чували за прекрасна руска кухня? Няма такова нещо. В италианската кухня е вложена най-много фантазия. Там се съчетават продукти и вкусове, които на другите нации въобще не им хрумва да съчетават. Това е ген и италианците си го носят и в готвенето, и в модата, в архитектурата”, смята той.
Вкъщи рядко си правят пица, защото, както казва: “Истинската пица се пече в пещ на огън. Да я направиш и да я изпечеш на фурна, си е чиста обида за нея.” За сметка на това с пастата семейството експериментира много. Спагети се готвят почти всяка вечер, а най-големият им фен е Маги. Кремена готви всеки ден, дори да е късно вечерта след епизод на живо на “Като две капки вода” (шоуто е на продуцентската компания на Магърдич Халваджиян, а Кремена е стилист на предаването - б.а.), и прави всякакви гозби. Маги, който определя себе си предимно като консуматор, ги яде, но само ако не се прекалява с месото. Пастата обаче си остава номер едно за него. Една от любимите, които често сам си прави, е с колбас, който специално си носи за целта от Италия. Прилича на нашенския суджук, но е по-малък и има специфичен вкус. “Нещо като чоризо, но не съвсем. Нарязвам го, запържвам с малко чесън и добавям домати. Много е важно пастата да се прави с пресни домати. После добавям и сварените спагети – обичам да ям най-тънките, първи номер. И готово. Стават страхотни и с бейби октоподчета – пак нарязани и запържени с чесън”, казва Халваджиян.
От Италия той си носи
и миди в бурканчета
за спагетите,
както и варена шунка – прошуто кото, макар че рядко консумира месо.
Освен италиански, от майка си Магърдич знае и някои традиционни арменски рецепти. Неведнъж е готвил например арменска супа с кисело мляко и ориз. (Виж рецептата в карето – б.а.) “Тя е специфична, не на всеки ще се хареса. Аз си я обичам, защото още като дете съм я ял често. Но това е все едно чужденец да пие боза или българин да опита руски квас. Не я препоръчвам на хора, които не обичат да експериментират с вкуса и да опитват нови неща”, казва продуцентът.
Пак от майка си той се научил да готви и страхотна картофена супа. Веднъж толкова му се дояла, че ѝ се обадил да му диктува рецептата по телефона. “Тя е от Плевен и там се готви по съвсем различен начин от София. С много подправки, супите са гъсти, винаги имат застройка, а тук ги правят бистри”, обяснява Маги. За супата се нарязват на кубчета 2 червени чушки, 2 глави лук, стрък целина заедно с листата и стъблото, 2-3 моркова. На котлона се слага тенджера с 3 л вода, добавя се зехтин и сол и щом кипне, се добавят зеленчуците и се оставят да врят, докато омекнат. “Междувременно се нарязват 3-4 картофа - на средно големи кубчета, и се добавят към почти сварените зеленчуци. Когато и те се сварят, се добавя щипка фиде и се изчаква и то да се свари. Добавят се 1 голям или 2 малки домата, нарязани на кубчета. Ако няма пресни домати, се слагат от консерва. Следва половин връзка магданоз, изчаква се да се свари всичко и се изключва огънят”, разказва Магърдич Халваджиян. После той застройва супата с 1 яйца и половин кофичка кисело мляко, в което се изцежда половин лимон, за да не се пресече яйцето. “В купичката се добавя по едно черпаче от бульона и се бърка постоянно. Когато е готово, се изсипва обратно в тенджерата и се бърка още около 2 минути на слаб огън, докато кипне”, обяснила му майка му. Ако пропуснете застройката, супата е подходяща и за великденските пости.
Семейство Халваджиян спазват традициите. И тази година ще съберат близките в дома си за празника. Може да са почитатели на италианската кухня и да са изяли тирове с паста, както се пошегува преди време Кремена, но за Великден винаги правят агнешко и месят козунак.
НЕГОВАТА РЕЦЕПТА
АРМЕНСКА СУПА
Продукти
1/2 ч.ч. ориз, 1 кофичка кисело мляко, 1 яйце, бучка масло, сух джоджен, сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
1. Сваряваме ориза предварително.
2. Разбиваме млякото с яйцето. Изсипваме ги в тенджера и доливаме 2 кофички вода.
Разбъркваме добре. Трябва да се бърка, докато заври, за да не се пресече яйцето.
3. Добавяме ориза, когато млечната смес кипне. Оставяме супата да ври 5-10 минути на слаб огън. След това добавяме малка бучка масло, джоджен, сол и черен пипер. Разбъркваме. Трябва да се получи гъста смес.