
Казвам се Венера Семкова от София. Сладкишите са моята страст отдавна. Приготвям ги с много любов за семейството и приятелите си. Предлагам ви един желиран яйчено-млечен десерт за специални поводи.
ПРОДУКТИ
За белия крем:
4 белтъка
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. прясно мляко
За жълтия крем:
5 жълтъка
1 ч.ч. захар
1 лпрясно мляко
2 с.л. брашно
2 ванилии
3 ч.л. желатин
1-2 с.л. какао
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
За белия крем:
Млякото и захарта се бъркат в подходящ съд на умерен котлон до затоплянето им, след това се прибавят предварително разбитите на сняг белтъци. Бърка се, докато кремът се сгъсти. Оставяме да изстине.
За жълтия крем:
Жълтъците, млякото, брашното и захарта се смесват. Слагаме ги на котлона и бъркаме, докато сместа се сгъсти.
Сваляме ги от котлона, добавяме желатина, предварително накиснат в 2 супени лъжици хладка вода. Бъркаме, докато се разтопи в крема. Накрая слагаме ванилията и оставяме да изстине.
След това белият и жълтият крем се смесват. Разделят се на две части. В едната се добавя какаото, а другата остава жълта.
Изливаме ги в чаши по малко от тъмната и от жълтата смес. Оставяме в хладилника да се желира. По желание отгоре може да украсим с бисквити, плодове или бишкоти.
Bашата любима рецепта може да спечели 50 лева. Поканете ни да снимаме как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на адрес [email protected].