Добрина Чешмеджиева държи залепени на хладилника няколко рецепти от майка си

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5492657 www.24chasa.bg

Пастата не бива да се преварява, трябва да е ал денте – леко твърда. Когато варите паста, никога не слагайте олио във водата, мазнината се добавя в соса. Във всяко италианско ястие има чесън, който обаче не се усеща силно – скилидките или се изваждат, след като си пуснат аромата, или се пасират. Тези и още някои основни правила, които до днес са ѝ от полза в кухнята, научила Добрина Чешмеджиева на курс в Италия.

Решила да се запише съвсем спонтанно – също както избрала и дестинацията на пътуването си - Флоренция. Курсът всъщност бил езиков, но включвал и малко кулинария. “Беше като за мен – за лаици, просто някои основни положения за това как да приготвиш нещо по техния стил, без да се изложиш пред гостите”, разказва водещата на “Референдум” по БНТ.

Освен от онзи курс на някои важни правила в италианската кухня тя се научила и от зет си Пиерлуиджи. Сестра ѝ Гергана е омъжена за италианец. Веднъж Добрина им била на гости и Пиерлуиджи сготвил паста с аншоа. Влюбила се в рецептата, защото точно

такива ястия

харесва – с

по-малко

съставки и с

по-семпъл сос

За 4 порции спагети по тази рецепта, която вече е сред любимите ѝ, са необходими 400 г спагети, 6-10 с.л. зехтин екстра върджин, 2-3 скилидки чесън, 6-10 филенца аншоа от консерва в зехтин (не прясна), 1/2 ч.л. лютив червен пипер или смляна червена люта чушка. Спагетите се сваряват с малко морска сол, а в леко загрят тиган със зехтин се пускат целите скилидки чесън и лютивия червен пипер и лютата чушка. “След 2-3 минути, когато започнете да усещате аромата на чесъна, прибавете и филенцата аншоа, но е много важно да ги изплакнете с вода, за да отнемете солта. Филенцата ще се запържат леко и ще започнат да омекват. Трябва леко да се разбърква, докато сместа със зехтина и аншоата стане еднородна. Филенцата се “стопяват”, обяснява Чешмеджиева. Когато спагетите са готови, отцедете ги и ги прехвърлете в тигана, усилете за кратко огъня и ги разбъркайте със соса.

Макар че днес водещата е специалист в приготвянето на паста с аншоа, често се случва да звъни на сестра си в Италия, когато готви нещо италианско. Обажда се и вкъщи – на родителите си – Елена и Михаил, които също са големи кулинари. “Забелязвам, че на всички им е приятно да са ми учители, защото усещат, че това ще е ангажимент за цял живот. Защото все нещо пак не съм запомнила, пак не съм разбрала... Но опитите продължават”, смее се Добрина. На хладилника си тя е залепила няколко рецепти от майка си, за да се подсеща, като готви леща, супи и други. “В сравнение с баща ми също съм голяма двойкаджийка в това отношение. Той е от Родопите и готви фантастично – родопски сарми, качамак, зелен фасул – това са все много типични ястия за този край, но за мен са все още сложни. Всеки път, като стана от масата на семейния обяд, му казвам: Аз трябва да се науча на това. Но така и не му идва редът”, признава Добрина Чешмеджиева.

Именно родителите ѝ я вдъхновили за първия ѝ кулинарен опит. Била много малка и заедно със сестра ѝ решили да им приготвят специална вечеря. За целта извадили книгата “С нож и вилица около света” и запретнали ръкави. Резултатът бил ужасен, както сама казва Чешмеджиева, но пък и идеята им била похвално амбициозна – сложна мексиканска рецепта. Първият неуспешен опит в кухнята отказал водещата от готвенето за дълго време. Въпреки че живее сама в София от 7-и клас, тя

започнала да

прави повторни

опити в кулинарията

едва след 30-ата

си година

Признава, че готвенето не е нейна стихия, но е важно човек да може да направи добре поне 5-6 ястия. “Освен че не съм изобщо специалист в тази област, аз не съм и гастроном. Ако отида някъде, последното нещо, което си спомням от пътешествието, е къде какво съм яла. Мога да изкарам цял ден на един сандвич, без това да ми направи впечатление”, обяснява водещата.

И макар че рядко се впечатлява от храна, когато нещо ѝ хареса, веднага пита за рецептата. Така научила и вкусната мусака с патладжани, която днес представя за читателите на “24 часа”. Автор на рецептата е Стефка Бояджиан – майка на нейния скъп приятел Серджо, който е арменец. “На Балканите тя има много разновидности. Гърците казват, че е тяхна, чела съм и съм я опитвала във всякакви варианти, но този се запечата като вкус в съзнанието ми. В името на рубриката на “24 часа” накупих продуктите, за да я приготвя. Исках да видя дали ще се справя. Трябва доста мусаки да направя, за да достигна до вкуса на тази, която опитах, но ми се получи”, разказва Добрина Чешмеджиева. Харесала мусаката, първо, защото била изключително вкусна, и второ – защото не била тежко ястие. Нито водещата, нито друг от семейството ѝ е чревоугодник и почитател на преяждането. Никога не готвят мазно и със запръжки. “Имам проблеми само с хляба и водата. Пия малко вода и ям много хляб. Не закусвам. Всяка вечер си казвам: От утре ще се храня здравословно и всеки ден намеренията ми остават за следващия”, смее се журналистката. Обядът ѝ обикновено включва супа и салата, месо или риба. Вечер често си позволява паста. “Казват, че когато пастата не е преварена, а е леко сурова, организмът изразходва много повече енергия, за да усвои тази храна, което е добре за метаболизма”, напомня Чешмеджиева.

За да поддържа форма, тя тренира почти всеки ден – рано сутрин ходи на пилатес и боди пъмп – тренировки с тежести. Но не се вманиачава на тема здравословно хранене и спорт, дори признава, че не е спортна натура, но движението ѝ помага да преодолее стреса.

НЕЙНАТА РЕЦЕПТА

Мусака с патладжани

2 големи патладжана, 600 г кайма (най-добре от свинска плешка), 1 глава лук, 2 малки тиквички, 2-3 с.л. доматено пюре, сол, черен и червен пипер и чубрица, 2 яйца, малко по-малко от 1/2 кофичка кисело мляко

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

ПРОДУКТИ

Обелваме патладжаните на ивици и ги нарязваме на филийки, дебели около сантиметър. Потапяме всяка от тях в брашно и запържваме.

Задушаваме с същата мазнина лука и тиквичките, нарязани на кубчета, докато омекнат. Прибавяме доматеното пюре, а след това и каймата, докато леко се задушат. После слагаме чубрицата, черния и червения пипер.

Нареждаме в тава 1 ред патладжани, върху тях изсипваме сместа с каймата. Върху нея пак нареждаме патладжани. В купичка приготвяме заливка от яйцата, млякото и малко вода. С тази смес заливаме мусаката и печем, докато се зачерви.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Куршум от предишен атентат са извадили медици от тялото на несебърския бос Димитър Желязков - Митьо Очите след престрелката между хората му и групата на Божидар Кузманов - Божо Кравата в Слънчака! Това разказаха вчера пред съда доктори, помогнали за спасяването на Очите, научи "България Днес". Лекарите се явиха да свидетелстват по делото срещу

Манчо Ковачев осветли проблем с простатата. Ходя до тоалетна по 50-60 пъти на ден, оплака се изпеченият врачански мошеник За памперс се разплака в съда изпеченият врачански измамник Манчо Ковачев. Гангстерът разигра истински шоу спектакъл пред спецмагистратите, които решаваха дали да го пуснат от ареста заради проблемите му с простатата,

На доста необичайна случка станаха свидетели тази сутрин шофьори в столичния КАТ. Автомобил от опашката за смяна на талони изтърбуши вратата на един от каналите за технически преглед и почти падна в него. Не е ясно дали причина за инцидента е нетърпението на водачът да смени скъпоценните табели или техническа неизправност във возилото е довела за