Мирослава Иванова от “Събуди се” готви по две ястия - постно и с месо

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5517093 www.24chasa.bg

Мирослава Иванова, която зрителите познават от екрана на Нова телевизия, готви, и то двойно повече от обикновените домакини. Кулинарства, както сама се шегува, “на две писти", защото мъжът ѝ е вегетарианец. В момента тя също предпочита постното меню и избягва месото. “Имам такива периоди от време на време. Обикновено отминават. Иначе не ям киселец например. А заешко месо никога не съм можела да ям”, разказва журналистката.

Така или иначе, синът ѝ Никола сега расте и трябва да хапва от всичко. Затова майка му обикновено готви по две манджи, и то всеки ден. Не ѝ тежи, дори продължителното кълцане на морков на ситно я успокоява. За Никола прави супи, омлети, пилешки пържоли с много лимон и т.н. За себе си и съпруга си – салати, риба и други ястия без месо.

За разлика от повечето хора, които намират време за кухнята основно през уикенда, Мира Иванова готви предимно през седмицата – рано сутрин и късно вечер, защото всяка събота и неделя рано-рано събужда зрителите на Нова тв заедно с Деян Веселинов в предаването “Събуди се”. Самата тя спи по около 6 часа. Станала е в 4 сутринта, в телевизията е от 5, а в 8 ч вече се усмихва от екрана.

Мира е в журналистическата професия от 19-годишна, но първите си кулинарни опити прави много по-рано. В началото се учила сама, като

изпробвала рецепти

от книгата “Какво

да сготвим, когато

мама я няма”

“Бях малка, мама пътуваше много, така че с баща ми и брат ми трябваше да оцеляваме някак. Работата ѝ беше такава, че отсъстваше от вкъщи за по 20-30 дни”, смее се водещата. Впоследствие тя научила много неща за готвенето и от майка си и другите жени в семейството. “Много рецепти знам от нея и ги използвам. С други не успявам. Например така наречената варена баница - варят се корите, е ненадмината. Учила съм се и от двете си баби. Едната правеше страхотни яхнии. Другата ми баба не беше домакиня, умееше да прави само две – три неща, но ги правеше с толкова любов, че бяха най-вкусните на света. Винаги ще ги помня”, разказва Мира Иванова. От майка си тя знае прословутата рецепта за агнешко, която приятелите ѝ наричат “рецептата на Мира”. “Не е трудно. Прави се смес от червен пипер, черен пипер, малко чубрица и джоджен, смесва се с олио. С тази смес се маже обилно месото – обикновено бут. И после се пече. Мнооого дълго, 5-6-7 часа на бавен огън. Това е. Става много вкусно. Приятелите ми наричат тази рецепта “рецептата на Мира”, а тя всъщност е от майка ми”, казва водещата. Тя приготвя и вкусни рибни ястия, защото морската храна е слабост на цялото семейство. Често прави

пъстърва във фолио

на фурна. “Слагам

само сос песто

– с него мажа рибата. Той е солен и мазен – затова не са необходими други съставки. Слагам и лимони на резени, завивам рибата и пека около 20-25 мин на силна фурна”, обяснява Мира. Журналистката не се наема само на рецепти, които съдържат желатин, защото “всичко, което се приготвя с него, е драма за нея в кухнята”. Съпругът ѝ помага вкъщи, но както се шегува самата водеща – слава богу, не готви. “Той готви само чрез услугите на ресторантите, които предлагат доставка. Като каже: “Сготвих картофки уеджис за детето” вече знам откъде ги е поръчал”, смее се Мирослава Иванова.

Случва се покрай работата Мира Иванова да научава и рецепти. От Елена Гюрова, която е продуцент на “Събуди се”, знае лесна и много вкусна рецепта за киш, която днес споделя с вас. (Виж рецептата в карето долу – б.а.) Колегите ѝ в Нова телевизия са опитвали баницата ѝ – засега само това е носила на работа. Мира е в екипа от 2000 г., като дълго време е била редактор в “На четири очи” – предаването, което водеше Цветанка Ризова. През същата година Мира среща и съпруга си. След пет години се женят и се ражда синът им Никола, който е момента завършва четвърти клас. Когато той е първолак – през 2012 г., тя води първата емисия на “Събуди се”. И така досега.

Въпреки ранното ставане през уикенда, водещата не закусва. Обядва, каквото предложи кафенето в телевизията, а вечерята ѝ обикновено е една – две чаши вино с някакво парче сирене или риба. “Това е. Нямам някакъв специален режим на хранене. Не спазвам диети. Внимавам какво хапвам, но не се престаравам. Когато имам нужда от сваляне на килограми, просто внимавам повече”, казва Мирослава Иванова.

 

НЕЙНАТА РЕЦЕПТА

Киш със синьо сирене по рецепта на Елена Гюрова

ПРОДУКТИ

1 черна франзела, 200 мл прясно мляко, 150-200 г синьо сирене, 1 малко пакетче масло от 125 г

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Накъсваме хляба на парчета и го слагаме в тавичка. Поръсваме със сиренето, нарязано на едри парчета.

Заливаме всичко с разтопеното масло, а след това и с млякото.

Печем на силна фурна за около 10 мин и сервираме. “Тежко, но много вкусно”, казва Мирослава Иванова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Селекционерът Димитър Пенев и няколко човека от делегацията на България се почерпили с вино за $169 бутилката след победата на България над Франция с 2:1 на "Парк де Пренс". Това разкри пред колекционерското издание "Господ е българин" коментаторът Петър Василев. Президентът на БФС Валентин Михов организирал специална вечеря по повод успеха в

В турска болница е приет Димитър Желязков, след като здравето му сериозно се е влошило, научи "България Днес". Хоспитализирането на Митьо Очите се оказва основната спънка за връщането му в България, разкриват негови приближени. Несебърският Ал Капоне бе заловен край тузарски хотел в Истанбул в началото на август.

Има диплома Оперната певица лекува с космическа енергия Оперната певица Весела Нейнски владее техниките на хипнозата, научи "България Днес". Участничката във "ВИП брадър" е сертифициран терапевт от Българската асоциация по хипноза и хипнотерапия, показа проверка на вестника. Самата Нейнски признава, че е вкарвала много хора в транс.