Теодора Иванова от БНТ яде десерт след всяко хранене и кара колело по 50 км

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5536024 www.24chasa.bg

Tеодора Иванова се вълнува от прогнозата за времето не по-малко от всичките си зрители. Тя е чаровната водеща, която вече 9 години ни казва дали ще вали от екрана на БНТ в централната емисия на новините. Самата тя също се надява на слънчево и сухо време, и то по две причини. Първо – любимият ѝ спорт е зависим именно от метеорологичните условия, и второ – след седмица ще се омъжва.

За разлика от повечето жени обаче Теодора Иванова не спазва никакви диети, за да влезе в сватбената си рокля. И никога не е спазвала благодарение на активния начин на живот, който води. Редовно, когато времето го позволява, се качва на велосипеда. Парковете и велоалеите в София далеч не задоволяват спортния ѝ апетит. Заедно с група приятели – истински псевдо-отбор по колоездене, както се шегува водещата, щурмуват Плана планина. Личният ѝ рекорд е 50 км наведнъж. “Чувствам се много добре, освен че спортувап, така разпускам – сред природата и във веселата компания на приятели”, казва Иванова. Отскоро тя е с нов велосипед. “Оборудвам се, стриктно се грижа за велосипеда си. Закупила съм си и допълнителни уреди, които отчитат наклона на склона, който изкачваме, колко километра изминаваме, колко калории се изгарят”, разказва разпалено водещата.

Заради активния спорт тя може да си позволи редовно да се поддава на страстта си по сладкото – хапва десерт почти след всяко хранене. За сметка на това не консумира хляб вече 10 г. Предпочита сухари, но не защото са по-нискокалорични, а защото са ѝ по-вкусни. Ограничения никога не си е налагала съзнателно.

Годеникът ѝ Евгени също кара колело, но не е така запален като нея. Двамата са заедно от няколко години, а от около 5 месеца живеят заедно. Именно това е причината за първите кулинарни опити на Теодора. Откакто с Евгени са под един покрив, тя започнала да готви. Прави предимно класически ястия от нашенската кухня – пълнени чушки, мусака. Още си спомня някои рецепти от баба си, на която е кръстена – тя била най-запаленият кулинар в семейството и всички се учили от нея.

Първият кулинарен опит на водещата бил с рецепта за тиквички с ориз. Вдъхновила се да продължи, защото успяла да изненада близките си - ястието станало много вкусно.

За една средно

голяма тава са

необходими 750 г

тиквички,

4-5 глави лук, 1 ч.ч. олио, 2-3 с.л. ориз, 1/2 връзка магданоз, сол, червен пипер, черен пипер, 2-3 пресни домата. “Изчистваме и нарязваме тиквичките на кръгчета. Запържваме в олио лука, нарязан на филии. Добавяме всички подправки и ориза. Изсипваме всичко в тавичка. Подреждаме отгоре със застъпване резените тиквички, предварително оваляни в брашно. Поливаме с малко олио, нареждаме и доматите на филии, наливаме една чаша гореща вода и печем на умерено силна фурна – на около 180 градуса. Бързо се приготвя и е много вкусно”, обяснява водещата.

Рецептата тя взела от кулинарна книга, която в рода ѝ се предава като семейна ценност. Напоследък обаче все по-често разглежда кулинарни сайтове и в интернет, защото иска да се научи на по-съвременни рецепти. “Готвя предимно по-леки и традиционни неща. Но годеникът ми обича повече ястия с месо. Затова имам намерение да експериментирам по-често в тази посока”, смее се Теодора.

Днес тя

прави поне по 1-2

домашни гозби в

седмицата

Не звъни на майка си, докато готви, защото обича да си изясни рецептата предварително, а след това да се справя сама. Прави малки количества, защото с Евгени обичат менюто им да е разнообразно. Самият той също готви от време на време или поне ѝ помага с пазаруването.

Въпреки усилената подготовка на сватбата Теодора се надява да покара колело и този уикенд. Има шанс времето да го позволи, казва тя, а за да направите и вие плановете си за почивните дни, добавя: “Предстои затопляне, температурите ще се повишават. Но за съжаление, не мога да ви зарадвам, че уикендът ще мине без дъжд, ще има и кратки превалявания.”

НЕЙНАТА РЕЦЕПТА

Сладкиш "Агнеса"

ПРОДУКТИ

4 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 масло от 125 г, 1 ч.ч. смлени орехи, щипка сол, ванилия, 1 ч.ч. брашно

НАЧИН НА

ПРИГОТВЯНЕ

1. Разбъркваме добре всички сухи съставки за сладкиша. Разбиваме белтъците на сняг и ги добавяме към сместа, като разбъркваме внимателно, за да не спаднат.

2. Изливаме сместа в намазнена тава, поръсена с брашно. Печем на 160 градуса до зачервяване.

3. Разбиваме с миксер жълтъците с пудрата захар, докато получим светъл крем. Добавяме и малко ванилия. Изсипваме сместа върху полуизстиналия сладкиш и я разпределяме равномерно.

4. Оставяме агнесата да престои два часа и я разрязваме на ромбчета.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ашли Коул се оказа в твърде неприятна ситуация на светско събитие. Бившият английски национал бе гост на представянето на нова модна марка. Той бе придружен от приятелката си Шарън Кану. За негова неприятна изненада на масата им бе настанена плейбойката Мелиса Хоу. Именно тя е една от причините за развода на Коул с певицата Черил Туиди.

Бившият футболен мениджър Хари Реднап счупи телевизионен рекорд. Той влезе в новия сезон на риалити предаването "Аз съм знаменитост". В него известни личности оцеляват в джунглата. За участието си Реднап получи хонорар от 500 000 паунда от продуцентите. Това е най-високата сума, която е давана в историята на предаването.

Нападателят на "Ливърпул" Даниел Стъридж е заплашен с изхвърляне от футбола! Звездата на "червените" е обвинен от Английската футболна асоциация в нарушаване на правилата относно залагания на мачове. Стъридж е разследван в продължение на 8 месеца. Обвинението е за периода през януари 2018 г., когато той преминава под наем в "Уест Бромич".