Теодора Иванова от БНТ яде десерт след всяко хранене и кара колело по 50 км

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5536024 www.24chasa.bg

Tеодора Иванова се вълнува от прогнозата за времето не по-малко от всичките си зрители. Тя е чаровната водеща, която вече 9 години ни казва дали ще вали от екрана на БНТ в централната емисия на новините. Самата тя също се надява на слънчево и сухо време, и то по две причини. Първо – любимият ѝ спорт е зависим именно от метеорологичните условия, и второ – след седмица ще се омъжва.

За разлика от повечето жени обаче Теодора Иванова не спазва никакви диети, за да влезе в сватбената си рокля. И никога не е спазвала благодарение на активния начин на живот, който води. Редовно, когато времето го позволява, се качва на велосипеда. Парковете и велоалеите в София далеч не задоволяват спортния ѝ апетит. Заедно с група приятели – истински псевдо-отбор по колоездене, както се шегува водещата, щурмуват Плана планина. Личният ѝ рекорд е 50 км наведнъж. “Чувствам се много добре, освен че спортувап, така разпускам – сред природата и във веселата компания на приятели”, казва Иванова. Отскоро тя е с нов велосипед. “Оборудвам се, стриктно се грижа за велосипеда си. Закупила съм си и допълнителни уреди, които отчитат наклона на склона, който изкачваме, колко километра изминаваме, колко калории се изгарят”, разказва разпалено водещата.

Заради активния спорт тя може да си позволи редовно да се поддава на страстта си по сладкото – хапва десерт почти след всяко хранене. За сметка на това не консумира хляб вече 10 г. Предпочита сухари, но не защото са по-нискокалорични, а защото са ѝ по-вкусни. Ограничения никога не си е налагала съзнателно.

Годеникът ѝ Евгени също кара колело, но не е така запален като нея. Двамата са заедно от няколко години, а от около 5 месеца живеят заедно. Именно това е причината за първите кулинарни опити на Теодора. Откакто с Евгени са под един покрив, тя започнала да готви. Прави предимно класически ястия от нашенската кухня – пълнени чушки, мусака. Още си спомня някои рецепти от баба си, на която е кръстена – тя била най-запаленият кулинар в семейството и всички се учили от нея.

Първият кулинарен опит на водещата бил с рецепта за тиквички с ориз. Вдъхновила се да продължи, защото успяла да изненада близките си - ястието станало много вкусно.

За една средно

голяма тава са

необходими 750 г

тиквички,

4-5 глави лук, 1 ч.ч. олио, 2-3 с.л. ориз, 1/2 връзка магданоз, сол, червен пипер, черен пипер, 2-3 пресни домата. “Изчистваме и нарязваме тиквичките на кръгчета. Запържваме в олио лука, нарязан на филии. Добавяме всички подправки и ориза. Изсипваме всичко в тавичка. Подреждаме отгоре със застъпване резените тиквички, предварително оваляни в брашно. Поливаме с малко олио, нареждаме и доматите на филии, наливаме една чаша гореща вода и печем на умерено силна фурна – на около 180 градуса. Бързо се приготвя и е много вкусно”, обяснява водещата.

Рецептата тя взела от кулинарна книга, която в рода ѝ се предава като семейна ценност. Напоследък обаче все по-често разглежда кулинарни сайтове и в интернет, защото иска да се научи на по-съвременни рецепти. “Готвя предимно по-леки и традиционни неща. Но годеникът ми обича повече ястия с месо. Затова имам намерение да експериментирам по-често в тази посока”, смее се Теодора.

Днес тя

прави поне по 1-2

домашни гозби в

седмицата

Не звъни на майка си, докато готви, защото обича да си изясни рецептата предварително, а след това да се справя сама. Прави малки количества, защото с Евгени обичат менюто им да е разнообразно. Самият той също готви от време на време или поне ѝ помага с пазаруването.

Въпреки усилената подготовка на сватбата Теодора се надява да покара колело и този уикенд. Има шанс времето да го позволи, казва тя, а за да направите и вие плановете си за почивните дни, добавя: “Предстои затопляне, температурите ще се повишават. Но за съжаление, не мога да ви зарадвам, че уикендът ще мине без дъжд, ще има и кратки превалявания.”

НЕЙНАТА РЕЦЕПТА

Сладкиш "Агнеса"

ПРОДУКТИ

4 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 масло от 125 г, 1 ч.ч. смлени орехи, щипка сол, ванилия, 1 ч.ч. брашно

НАЧИН НА

ПРИГОТВЯНЕ

1. Разбъркваме добре всички сухи съставки за сладкиша. Разбиваме белтъците на сняг и ги добавяме към сместа, като разбъркваме внимателно, за да не спаднат.

2. Изливаме сместа в намазнена тава, поръсена с брашно. Печем на 160 градуса до зачервяване.

3. Разбиваме с миксер жълтъците с пудрата захар, докато получим светъл крем. Добавяме и малко ванилия. Изсипваме сместа върху полуизстиналия сладкиш и я разпределяме равномерно.

4. Оставяме агнесата да престои два часа и я разрязваме на ромбчета.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Репликата "Има Господ" стана един от мотивите на съда да отстрани от поста му шефа на НОИ в Силистра Милен Пенчев! Думите са изречени от съпругата на Пенчев - Силвия, майка на поп звездата Тита. Религиозната констатация е отправена от Силвия към служителката Костадинка Андонова на работното й място в края на март и е чута от други чиновници.

Иван Бандаловски се прояви като прилежен гражданин, събирайки грижливо в найлоново пликче отпадъците си и изхвърляйки ги в контейнер, видя "България Днес". Облечен спортно и с повдигнат крачол, вероятно за да се вижда по-ясно една от татуировките на крака му, футболистът чинно отиде до кофата за смет.

Бившият нападател на "Барселона" и "Челси" Самуел Ето'О често попада в светлината на прожекторите. Не само с виртуозните си изпълнения на терена, но и с бурния си личен живот. Камерунецът, който в момента играе за "Катарски спортен клуб", ще се завърне в Испания днес. Причината не е никак приятна за него.