Славка Калчева си прави домашен квас и ръсеница

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5602753 www.24chasa.bg

Колкото по-просто се храним, толкова по-здрави ще бъдем. Така смята народната певица Славка Калчева, така е чела и в книгите на лечителя Петър Дънов. Затова тя готви предимно постни ястия с по-малко съставки и без сирена, тежки сосове и меса. “Аз обичам да се храня вкъщи и готвя често, въпреки че живея сама. Така съм свикнала, така съм възпитана, така научих и дъщеря ми, която ме задмина и стана страхотен кулинар и домакиня. Но тези неща, ако не ги научиш в семейството, няма къде да ги научиш”, казва певицата.

Менюто ѝ през лятото се състои предимно от традиционни зеленчукови гозби като любимия ѝ постен гювеч, прясно зеле, райкин боб и т.н. Харесва и по-модерни рецепти, които научава от кулинарни предавания, но рядко ги прави. За сметка на това е майстор на не една и две класически, които е научила в детството си, прекарано на село. “Баба ми беше едра жена, краката я боляха. Все ме пращаше в градината – откъсни 2 патладжана, 3 домата и т.н. После ѝ помагах – подай това, нарежи онова”, спомня си певицата. След като се омъжила, затвърдила наученото и така е до днес – готви почти всеки ден и казва, че не се лишава почти от нищо. Никога не е спазвала диети – от 10 г. не яде само бяла захар и бяло брашно. Вместо него си купува брашно от нахут, с което панира риба, оризово, с което сгъстява някои манджи, както и от просо, лен и т.н. “Чела съм за просото, че било дори по-полезно от киноата. Сварявам го и го поръсвам в салати или го ям сутрин, смесено с малко домашен мед, канела. Понякога добавям по 1 ч.л. ленено брашно, конопено и сусамово семе”, обяснява Калчева.

На масата в дома ѝ

и в колата ѝ винаги

има сурови бадеми,

от време на време консумира и корен от мака на прах. “Но не се вманиачавам, всичко си хапвам, само белите храни избягвам и рядко пържа”, казва Славка Калчева. Откакто се помни, десертите не я изкушават. Но онова, което винаги може да я съблазни, са въглехидратите – хляб, баница, паста. Често си прави домашна паста, но не модерни талиатели, а едновремешната ръсеница, която помни от баба си. Продуктите са вода и брашно, които се стриват, докато се получат малки топченца – почти като кускус. После се варят в подсолена вода и се заливат със запържено олио с малко червен пипер. “Правя и много вкусна трахана, като моята рецепта е по-лесна и бърза, защото освен брашно използвам и готово тесто от магазина, в което има мая”, обяснява певицата. (Виж рецептата в карето долу – б.а.)

Именно за да не прекалява с въглехидратите, Славка Калчева все не си купува машина за хляб, макар че има такава идея от години. Вместо това обаче си прави домашен квас с брашно от лимец и с него меси пълнозърнесто тесто с различни брашна, трици, семена. “Разбърква се малко брашно с малко вода в един стъклен буркан – задължително с дървена лъжица, докато се получи гъста кашичка. После на всеки 1-2 часа се добавя по малко брашно и малко вода, за да се захранва квасът, и пак се бърка. Бурканът е захлупен, но не с капачка, а с тензух или ленена кърпа. Постепенно сместа започва да шупва, увеличава обема си и замирисва на кисело”, обяснява певицата. След това тя добавя още малко брашно към кваса, за да го доомеси, и го разделя на порции като за един хляб, които съхранява в хладилника. “Но след като го изкарам, преди да омеся хляба, пак трябва да го захраня – слагам го в буркан, пак добавям малко вода и брашно, бъркам, докато шупне, и чак тогава меся”, завършва певицата.

Освен че се храни умерено, тя обича движението.

Става рано и редува

бързо ходене и

тичане в парка

Казва, че е екстремна натура като сина си Христо. Скоро смята да лети с парапланер от Витоша и още обмисля скок с бънджи. Преди години, когато била на турне в САЩ, попаднала в огромен увеселителен парк и изпробвала най-ужасяващите атракции. Миналата година Славка Калчева пак имала покана за Щатите, но отказала. “Не ми е добре в чужбина. Имам една такава песен – “Дърво без корен” – точно така се чувствам”, казва тя. Това е една от новите ѝ песни. Наскоро в ефира се завъртя и “Радостна сълза” и 4 нови клипа на парчета, които ще влязат в новия ѝ албум. За него ѝ остава да запише още две. “Надявам се да излезе в разгара на лятото или в началото на есента”, казва Славка Калчева.

НЕЙНАТА РЕЦЕПТА

Трахана с готово тесто

ПРОДУКТИ

3 глави лук, 4-5 моркова, 1 ябълка, 1 круша, 1 дюля, 3-4 червени чушки, сол, 2 връзки сух копър, 1 кг готово тесто+малко брашно

НАЧИН НА

ПРИГОТВЯНЕ

Слагаме в тенджера с вода всички плодове, зеленчуци и подправки. Варим дълго време – докато течността се редуцира наполовина, прецеждаме я и я оставяме да изстине.

Разтваряме готовото тесто в готовия бульон и добавяме още брашно, така че да се получи каша, малко по-гъста от тази за палачинки. Ако добавяте само брашно, сложете и мая, но аз не слагам, защото в тестото има.

Оставяме сместа на топло, докато тя започне да шупва и отгоре се утаи бистра водичка. Колкото повече стои, толкова по-вкусно и кисело става.

Съхраняваме траханата в буркани в хладилника. Когато ни се дояде, вадим малко каша – в зависимост от желаната гъстота, изсипваме я във вряща вода с малко сол и варим за кратко. По желание добавяме кротони, сирене, лют пипер. Става като крем супа.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Aкцията „Ако ти е студено, ме вземи” набира все повече последователи. Хора оставят зимни якета в различни градове в помощ на нуждаещи се от топли дрехи през студените месеци. Инициативата стартира в София и съседна Турция като у нас много хора оставят зимни якета и палта по дърветата на бул. Витошка.

Евелин Банев-Брендо е продал бутиковия си хотел "Ле Фльор", показа проверка на "България Днес". Срещу 4 559 691 лв., платени в брой, фирма на столични счетоводители се сдобива със седеметажната сграда на столичния бул. "Витоша", известна като перла в короната на Брендо. Впечатляващата сума постъпва по сметките на офшорка,

С мощен звяр лети по столичните булеварди Стефан на Гала, видя "България Днес". След като поседя в къщата на Биг Брадър, половинката на ТВ-водещата фучи и изпреварва колите с тузарски джип БМВ, чиито данък и застраховка "Гражданска отговорност" със сигурност ще надскочат една минимална работна заплата. Лек път, Стефане и внимателно по пътищата!