Александра Гюзелева-Шани посрещнала автора на “Буре барут” на ориз и зеленчуци – не очаквала гости

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5617594 www.24chasa.bg

Водещата на БНТ Александра Гюзелева-Шани предпочита лесните ястия – онези, които се готвят сами. “Слагаш ги във фурната да се пекат, а ти си вършиш нещо съвсем различно”, обяснява журналистката.

Сред любимите ѝ летни манджи например е гаспачото, което прави за минути и задължително охлажда в хладилника. “Обелваме няколко домати в зависимост от това какво количество искаме да приготвим или ги попарваме леко, за да махнем ципата. Нарязваме ги на едро заедно с няколко зелени чушки, краставица и пресен лук. Някои слагат и чесън, може да се добави сол, черен пипер на вкус, магданоз. После всичко се пасира и готово”, разказва Александра. Друга любима рецепта на семейството ѝ от типа “мяташ във фурната” са пържолите с пресен розмарин и гъби, които се добавят накрая, за да не се стопят при печенето. Пробвала е да прави и “по-въртеливи” ястия, но скромно казва, че няма големи постижения в кухнята. Няма обаче и провали. Още

първите кюфтета,

които направила

за съпруга си с

много старание

и студена пот,

се получили идеално. Справяла се е и с по-амбициозни кулинарни предизвикателства. Веднъж видяла пресен октопод в голям магазин и решила да се пробва да го сготви. Сложила го да се вари по някаква рецепта, която видяла в интернет, но за всеки случай решила да вземе допълнителни мерки, за да е сигурна, че морският деликатес няма да отиде зян. Звъннала на колежката си от новините на БНТ Аделина Радева, която е живяла и работила в Гърция и е наясно с много от тамошните специалитети. “Явно ѝ се обадих в точния момент. Обясних ѝ как съм започнала да го готвя, а тя каза: “Веднага го извади и го сложи в оцет.” Не помня подробно цялата рецепта, но ако втори път взема октопод, пак ще ѝ звъня и ще се надявам отново да може да говори. Октоподът се получи фантастично – късметът на начинаещия, но със съвети”, смее се Шани.

Тя има навика да събира рецепти от списания, които ѝ се сторят интересни, и винаги ги чете, докато готви, защото ги забравя. Пак от списанията научила и важно правило – една старателна домакиня винаги има по нещо във фризера за неочаквани гости. За жалост, Шани изпитала обратното на свой гръб. Наложило ѝ се да посрещне голяма компания само на ориз и задушени зеленчуци. Със съпруга ѝ били сами, детето било на година и половина-две и било на гости при една от бабите. “Бях решила да сготвя каквото има в хладилника, а на следващия ден да пазарувам. Правих ориз и задушени зеленчуци. Нямаше буквално нищо друго. И се обажда един приятел към девет часа – Санчо Финци, и казва: “Ние сме тука една компания - 7-8 човека, може ли да дойдем у вас.” А ние нямаме нищо друго за ядене, няма и денонощен магазин. С тях беше и македонският драматург Деян Дуковски – авторът на “Буре барут”. Казах си: “Ето, изложихме се пред чужденците. ” (Смее се.) Направих колкото ориз и зеленчуци имаше, но се чувствах много неловко на фона на тази изключително постна трапеза. Оттогава винаги си имам някакъв запас във фризера”, смее се Александра Гюзелева.

Съпругът ѝ - художникът Ясен Гюзелев – син на великия оперен певец Никола Гюзелев, също готви добре. Той обаче се е специализирал в италианската кухня. Прави страхотна пица и паста. Любимата на съпругата му е с риба тон. Дъщеря им Алиса пък полека-лека покорява нови и нови висини в сладкарството. Скоро ще навърши 16 г., а вече прави страхотни бисквити, кексове, мъфини и какво ли не. “Явно така покрива някаква липса, защото аз никога не съм правила десерти или тестени неща”, смее се Шани. Самата тя не се увличала по кулинарията като дете. В семейството ѝ готвела предимно баба ѝ, защото родителите ѝ – актрисата Жоржета Чакърова и режисьорът Стефан Харитонов, били много заети и често пътували. “Впоследствие и майка ми започна да готви – след като се поосвободи от ангажименти. Както се казва, на късни години”, разказва Шани.

Самата тя се старае днес да готви всеки ден за семейството, като задължително прави и салата към основното. Вкъщи не харесват мазните храни и тежките ястия, затова ги избягват. Шани гледа да не прекалява и с въглехидратите заради диагнозата, която наското ѝ беше поставена. През февруари, за да спре тиражирането на многобройни версии относно здравето си, тя разказа публично, че се лекува от автоимунно заболяване, което се отключило вероятно от вирусна инфекция. “Но не искам да правя сензация от това, просто тогава ми се видя правилно да дам такъв отговор. Не искам това да се превръща в някакво събитие, с което да присъствам в пресата”, казва чаровната водеща на “Денят започва с култура”.

НЕЙНАТА РЕЦЕПТА

Картофи по френски

ПРОДУКТИ

Пресни картофи, 1 кубче зеленчуков бульон, чесън – пресен или няколко скилидки стар, кашкавал за поръсване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Нарязваме картофите на шайби или в друга желана форма. Поливаме ги със зехтин или олио, но без да прекаляваме.

Заливаме ги със заврелия бульон, който сме разтворили във вода. Течността трябва да ги покрива до половината. Когато са почти готови, се добавя чесънът. Накрая върху картофите по желание се настъргва кашкавал и се допичат до златистокафяво.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Краят на традиционният есенния фестивал в Китай предизвика огромно задръстване от автомобили в близост до Тол-станция на магистралата в Женгжу, провинция Хенан, Китай. Снимка: REUTERS /

Бизнесменът Тодор Хаджижеков, станал известен с прякора си Тотко Поршето, който бе погнат за нелегална фабрика за цигари край Костинброд, е оправдан тихомълком! След шумната акция през декември 2012 г. по разбиване на тайния цех Хаджижеков е оневинен окончателно, а сега с юристи подготвя иск срещу прокуратурата за 100 хиляди лева,

Със здрав банкет и кючеци на Азис загря отборът на "Атлетик" (Куклен) за мача с "Левски". Днес храбрият аматьорски тим ще посрещне "сините" в двубой от турнира за Купата на България. За отбора от малкото градче, разположено в полите на Родопите, това ще бъде най-големият мач в цялата му история. Срещата ще се играе в Пловдив,