От 20 години Дичо Христов не яде никакво месо. Преди време имал здравословни проблеми и затова го спрял. Никога повече не се върнал към него и затова днес се брои за вегетарианец.
Но не е заклет, защото не се е отказал от рибите и морските дарове.
Всъщност Дичо, когото всички все още помнят от момчешката банда Д2, е фен на суровоядството, но не може да издържи без да си опече нещо вкусно било то на скара или на плоча. Слабата му воля го научава да започне сам да приготвя риба. “Най-лесно ми е да я метна на скарата, но не съм сигурен доколко това е готвене”, казва през смях той.
Може и нещо
по-сложно -
да направи суши
Не е посещавал курсове за японското ястие, но по думите му не е толкова сложно за готвене. Певецът се храни здравословно, като винаги, когато може, заменя пърженето на храната с печене. Стреми се да бъде здрав, затова не прекалява с яденето, защото тогава “не е на добре”.
В летните горещини все търси нещо хем леко, хем полезно за ядене. Най обича таратор, още повече че се приготвя бързо и лесно. “Хубавата храна се отразява не само на организма ни, правейки го по-силен и по-здрав, но и на начина ни на живот, който става по-лек”, смята певецът.
Той има претенциите, че неговият таратор е истински, защото го прави с краставици от собствената си градина. Създава я, за да може да има здравословна храна близо до себе си и да е сигурен в нейното качество. Не пръска плодовете и зеленчуците с никакви пестициди, което ги прави екологично чисти. “През 70-те години по селата бабата се връщаше с две торби с продукти, набрани от градината, и се ядяха само тези неща. После, като дойдоха новата вълна и новият начин на живот по американски, се получиха тези аномалии, на които сме свидетели днес”, обяснява Дичо.
Според него веригите за бързо хранене, в които храната често е определяна като джънкфуд (от англ. вредна храна) отдалечават човека от природата и са една от основните причини за разрушаването на хранителните навици.
Певецът
вече събира
реколтата
от градината си. През пролетта любимият му плод са черешите, а през есента - гроздето. Тях сам си ги гледа, макар че още от дете най обича банани. Избягва цитруси, понеже не харесва киселия им вкус.
Освен домашни плодове и зеленчуци певецът умира за мед от пчелните кошери на баба си. През лятото предпочита най-лекия мед - този от акация. От него дава и на едногодишната си дъщеря Ариел. Тогава обаче го смесва с кисело мляко, но не го купува от магазина, а го кваси в домашни условия.
Плодовете и зеленчуците - домашно производство, все по-често присъстват вече в менюто на дъщеря му. Като всеки баща и Дичо се грижи внимателно за здравето ѝ. Затова дава на Ариел биопродукти, с които да укрепне крехкият ѝ организъм. “В момента
малката хапва
зеленчукова яхния и
е на пънк прическа”,
казва през смях Дичо.
Той с умиление си спомня за гозбите от своето детство. “Най-вкусната храна е тази, приготвена от мама”, повтаря той и до днес. Още помни вкуса на нейните постни лозови сармички, боб и зеле на фурна с пилешко.
За първи път се е пробвал сам в кухнята, когато бил в трети клас. Тогава си сготвил бъркани яйца, понеже ставали лесно и бързо. Салатите са второто нещо, което допълнило все още беглите му кулинарни умения.
Сега Дичо може да готви много неща и въпреки че избягва тежките храни, през зимата се отдава на кулинарни занимания. От студа огладнява, а пък и тогава има време да се развихри в кухнята.
Въпреки градинската работа през лятото певецът не спира с основното си занимание. На 7 юли той представи новия си музикален клип към песента “Нощ и ден”. Видеото е заснето на остров Левкада в Гърция. Дори и на премиерата Дичо намери време да покаже своите кулинарни умения, като направи салата, на която даде звучното име “Каталана”.
НЕГОВАТА РЕЦЕПТА
Кюфтета от охлюви
ПРОДУКТИ
Охлюви, яйце, зелен лук, кимион, пипер, сол, галета, магданоз за поръсване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Охлювите се оставят два дни в съд с тежък похлупак, за да изкарат от себе си непотребните вещества. След това се поставят в хладка вода, за да се покажат, и се издърпват от черупките им. Слагат се в блендер и се правят на пастет. Прибавя яйцето, за да се стегне пастетът. Към него добавяме нарязан зелен лук, кимион, черен пипер, сол и галета. Трябва да се получи стегната смес, подобна на кайма. Оформят се кюфтетата и се овалват в брашно. Пекат се върху пергаментова хартия на фурна. Накрая върху всяко кюфте се поръсва нарязан магданоз.
* Кюфтетата се пържат, но за да са по-здравословни, Дичо ги пече върху пергаментова хартия.