Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Неделната рецепта за ароматни и леко пикантни кюфтенца изпраща Марияна Бончева.
ПРОДУКТИ
За 2 порции: 250 г свинска кайма, 2 гъби, 1 морков, 1 глава лук, 50-60 г пресен корен от джинджифил, 3 яйца, 1 филия сух хляб, 2 ч.л. пасиран чесън, 2 с.л. сусамово олио, магданоз, черен пипер и сол на вкус, брашно за овалване, олио за пържене, няколко листа прясно зеле или маруля, 1 люто чушле, домат и стръкчета копър за украса
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Смесваме каймата със ситно настъргания джинджифил и нарязаните на дребно гъби, морков и лук.
Добавяме яйцата, филията хляб – накисната в студена вода за 3-4 минути, ситно нарязания магданоз, чесъна, сусамовото олио, черен пипер и сол.
Омесваме добре и оставяме сместа да отлежи за един час в хладилник, за да поеме от ароматите.
Оформяме кюфтета, овалваме ги в брашно и ги изпържваме в сгорещено олио до зачервяване. Поднасяме ги върху листата от зеле или маруля, гарнирани с резени домат, стръкчета копър и люто чушле.