Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Предлагам ви една своя кулинарна импровизация с прясно набрани плодчета касис. Те си пускат от сока и оцветяват тестото, придавайки му специфичния си вкус. Получават се крехки и много вкусни домашни бисквити”, пише ни Наталия Панчева.
ПРОДУКТИ
1-2 шепи касис
150 г масло
1-2 яйца, равни части брашно - от лимец, от елда и типово брашно (колкото поеме за меко тесто)
щипка сол
40-50 г черен шоколад
течен мед и корен от джинджифил на вкус
пудра захар
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Пресяваме брашната със солта, правим кладенче и в него слагаме размекнатото масло, яйцата, малко настърган корен от джинджифил и мед на вкус.
Замесваме ронливо и меко тесто, прибавяме половината касис, отново го премесваме и го оставяме за 30 мин в хладилник.
Разточваме тестото на дебела кора върху набрашнена повърхност и с формички или с чаша изрязваме кръгове.
Нареждаме ги в тава с хартия за печене. Отгоре набучваме останалите зърна касис и печем в загрята на 180 градуса фурна до леко зачервяване. Поръсваме бисквитите с пудра захар и украсяваме с тънка струйка от разтопения на водна баня шоколад.