Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Жана Стоянова ни предлага лесна и вкусна рецепта за лозови сарми.
ПРОДУКТИ
50- 60 пресни лозови листа
2 ч.ч. ориз
1- 2 моркова
2-3 глави лук
олио
сол
черен пипер
5-6 стръка пресен джоджен
1 с.л. вегета
(по желание можем да прибавим шепа стафиди)
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Бланшираме лозовите листа в гореща подсолена вода за 20-30 секунди и ги отцеждаме.
Приготвяме плънката, като задушаваме дребно нарязания лук, настърганите моркови и ориза с 5-6 с.л. олио и постепенно добавяме 2 ч.ч. гореща вода.
Добавяме сол на вкус, подправките и когато водата е поета напълно, отстраняваме от котлона.
Свиваме сармите, като поставяме по 1 лъжичка плънка в основата на листа откъм мъхестата страна. Първо загъваме страничните части на листа, после навиваме на ролце.
Подреждаме плътно сармичките на два реда. Посоляваме и доливаме 3 ч.ч. гореща вода и малко олио. Похлупваме с голяма порцеланова чиния, която предпазва сармите от разпадане. Отгоре поставяме похлупак и варим на тих огън около 30 минути.