За фокусник като Астор е лесно да прави магии на сцената, където с импровизации и талант успява да плени и най-скептичната публика. В кухнята обаче пилешкото и доматите не се омагьосват така лесно. Вълшебната пръчица няма да ги накара да се нарежат и осолят сами, а още по-малко ще ги вкара във фурната. Въпреки това Астор е магьосник не само на сцената, но и в кухнята, защото не следва рецепти, а просто
слага в манджата
това, което му е
подръка, сякаш
забърква чудна
отвара
Дори честичко смесва една рецепта с друга. Важен обаче си остава крайният резултат, а той винаги му е вкусен. “Не съм сериозен готвач, но каквото правя, ми се получава”, казва Астор.
Въпреки успехите си в кухнята фокусникът никога не се е учил да готви. Просто когато е бил малък, е прекарвал много време с баба си. Възрастната жена била болна и трудно се движела, затова внукът ѝ ходел при нея с пликове с продукти. Помагал ѝ, когато тя приготвяла някоя манджа.
Наблюдавал целия процес на готвене. Научил се покрай нея кое как се прави, но това станало някак несъзнателно. Оттогава обаче придобил едно много ценно качество и това е наблюдателността. Благодарение на нея сега му е достатъчно само веднъж да види как се приготвя някое ястие, за да го повтори в собствената си кухня.
Астор признава, че
вкусните гозби от
детството му са го
разглезили
До себе си имал две невероятни готвачки. Това били майка му и свекърва ѝ. Затова и в неговата кръв е заложено да готви вкусно. Дъщерята на магьосника също не прави изключение, а внучката му смята да се занимава с това професионално. Тя учи готварско майсторство в Париж.
Детството си Астор свързва с вкуса на любимия си десерт - мляко с ориз. “Без да се шегувам, мога да кажа, че никога и никъде в света не съм ял по-вкусно мляко с ориз от това на баща ми”, казва магьосникът. Макар че в повечето случаи го мързи да готви, фокусникът иска да запретне ръкави и да направи опит да докара вкуса на бащиното мляко с ориз. Деликатесите от детските му години му показали какво значи вкусна храна, затова и Астор не се задоволява с храна, която не е по вкуса му.
И до днес магьосникът помни думите на една възрастна женица, която му била комшийка в Шумен. Тя била родом от Плиска - първата столица на България, както държи да отбележи Астор. Когато го виждала, винаги му казвала
“За да стане едно
ядене хубаво, трябва
и ти да вриш с него”
Мъдрите думи на жената се запаметили в главата на Астор и той прилага съвета ѝ в кухнята и до днес. “Ако нямаш желание да направиш една манджа, няма и как да стане хубава... освен по погрешка”, казва през смях фокусникът.
Той няма любимо ястие. Според него всяка храна се готви различно в различните краища на света.
Харесва най-много
българската кухня,
а веднага след нея нарежда италианската. От нея предпочита традиционните пица и паста. Рядко обаче ги приготвя, защото стават бавно, а го мързи да готви прекалено дълго време. Но пък категорично заявява: “Готов съм да се състезавам с всички готвачи в България за приготвянето на пица и спагети.”
Когато бил в Италия, отишъл на специална вечеря заедно със свой колега. Астор го оставил да поръчва каквото иска. Изненадал се, защото приятелят му първо избрал бяло вино, след това поръчал бутилка червено, а накрая на масата им донесли и гроздова ракия или, както я наричат италианците, грапа. Тогава разбрал, че грешката при нас, българите, е, че първо пием силния алкохол и преминаваме към слабия. Всъщност било обратното за добро храносмилане и за да не се напиваме бързо.
Други чужди кухни, които Астор е опитвал и са му харесали, са китайската и ориенталската. Макар че в България трудно намира места, където ги правят добре,
обича да хапва
баклава и кадаиф
Плодовете са другото слабо място на фокусника. Той не може да избере кой сред тях му е най-любим. Може да изброи обаче челната тройка. Това са череши, диня и грозде. Любовта му към плодовете е толкова голяма, че Астор през смях казва “Толкова много мога да ям от тях, че да ви стресна.”
Той обича и месото. Към него обаче е по-придирчив, отколкото към плодовете. Не харесва нито мазното месо, нито прекалено сухото, което едвам се дъвче. От пилето например предпочита не гърдите, а бутчетата. Магьосникът отделя и много внимание на каймата, с която приготвя кюфтета. Към нея добавя телешко, свинско и малко агнешко. Това е неговата тайна за вкусни кюфтенца.
НЕГОВАТА РЕЦЕПТА
Мусака с патладжан
Вкусна и лесна рецепта
ПРОДУКТИ
1 среден по големина патладжан
200-300 г кайма
3-4 домата
магданоз
сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Патладжанът се нарязва на две или три големи парчета. Слагате ги във фурната, докато омекнат.
Приготвяте хубава пикантна кайма*. Парчетата патладжан леко се натискат в центъра им, за да станат вдлъбнати. В тази вдлъбнатина се поставя каймата.
Нарязвате на много тънко домати, които нареждате върху патладжаните. Слагате магданоз и печете във фурната.
*Астор предпочита каймата пикантна, но можете да я подправите по собствения си вкус.