Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Снежанка Драгомирова от Перник ни изпраща една свежа рецепта, подходяща за любителите на вкусната и добре изглеждащата храна.
ПРОДУКТИ
250 г бутертесто
300 - 350 г кайма
1/2 глава кромид лук
1/2 червена чушка
2 скилидки чесън
1 щипка смлян кориандър
2 щипки смлян кимион
3 щипки смлян черен пипер
7 - 8 с.л. йогурт (или цедено кисело мляко)
1 ч.л. червен пипер
сол
олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Почистете лука, чушката и чесъна. Пасирайте ги на дребни кубчета. Сложете ги към каймата заедно с подправките. Омесете всичко и оставете 1 час да отлежи.
Разгънете листа бутертесто и го разрежете на две (по ширина). На едната половина сложете от каймата, на ивици. Между тях намажете бутертестото с вода и отгоре сложете втория лист. Притиснете го хубаво в участъците без кайма. Нарежете на ленти тестото (около 2 - 3 см широки). Изправете ги с разреза нагоре и завийте на руло.
Подредете завъртулките в тава, застлана с хартия за печене. Загрейте фурната на 220 градуса и печете до зачервяване. Запържете малко олио с червен пипер. Към йогурта сложете малко сол и ситно нарязан чесън.
Сервирайте завъртулките топли, с лъжица или две от йогурта и отгоре залейте с олиото с червения пипер. Може да поръсите с тънки резенчета от люта суха чушка (по желание).