Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Галя Христова от Червен бряг ни изпраща една свежа идея, с която да разнообразим традиционната мусака, като добавим към нея едно от любимите ни сирена - моцарелата.
ПРОДУКТИ
4 патладжана
600 г кайма
1 глава кромид лук
3 скилидки чесън
600 г домати
300 г моцарела
150 г кашкавал
2 яйца
1 кафена чаша брашно
4 с. л. квасено мляко
пресен босилек
риган
черен пипер
сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Измиваме патладжаните. Нарязваме ги на тънки филийки и ги посоляваме. Оставяме за половин час да пуснат горчивия си сок, след което ги изплакваме и отцеждаме. Намазваме ги с олио и ги поставяме в тавичка, покрита с фолио. Печем ги за 20 минути, докато омекнат.
Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещено олио. Щом омекне, добавяме каймата, 300 г обелени и наситнени домати и чесъна. Подправяме соса със сол, черен пипер, сух риган. Оставяме го да къкри на тих огън, докато течността се изпари.
Подреждаме изпечените патладжани на дъното на тавата и щом го покрият, ги заливаме с каймата и доматите. Нареждаме ред моцарела, ред патладжани и отново кайма. Това се повтаря до изчерпване на количествата, като накрая слагаме кръгчета домати.
Печем в предварително загрята фурна около 30 минути. Преди изпичането заливаме мусаката с разбитите яйца, брашното и млякото. Поръсваме с кашкавал и запичаме до готовност. Сервираме я гореща и декорирана с пресен босилек.