Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
и [email protected].
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Здравейте, новото ми предложение за рубриката “Гастрогуру” е вариация на една класическа рецепта за десерт”, пише ни Мила Нешева.
ПРОДУКТИ
150 мл течност от консервиран нахут (отцежда се от 1 буркан с 500 г консервиран нахут, с който може да приготвите салата, хумус или вкусна яхния)
150 г захар
300 мл растителна/кокосова сметана
сезонни плодове по избор - смокини, малини , праскови, грозде, боровинки
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разбиваме добре нахутената вода с миксер и постепенно добавяме захарта, докато разбием сместа до твърди връхчета, така както разбиваме белтъци на сняг. Застиламе голяма тава с хартия за печене и изсипваме сместа, като оформяме два кръга с диаметър около 20 см.
Печем на слаба огън не повече от 120 градуса за, 2 часа - блатът не бива да покафенява, трябва да си остане бял. Оставяме го да изстине добре. Разбиваме сметаната, може да се добави още захар, за да стане по-сладко.
Поставяме единия блат, намазваме го със сметаната. Повтаряме това и с другия. Подреждаме отгоре плодове по избор. Украсяваме с листенца мента или маточина.
Сглобяваме тортата непосредствено преди сервиране и поднасяме веднага , за да са хрупкави блатовете, нежен кремът и сочни плодовете.