Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Чаудър е супа, която се сгъстява с брашно, сметана и обикновено съдържа бекон. Традиционно се приготвя с морски продукти. Най-известна е тази с миди, но може да се направи и с риба, както днес я поднасям аз”, пише ни Анелия Терзиева.
ПРОДУКТИ
100 г пушена
сьомга
прясно мляко
течна готварска
сметана
1 глава лук
200 г бекон
сол
черен пипер
девесил
запечено брашно
3 картофа
2 скилидки
чесън
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Обелваме картофите, нарязваме ги на кубчета и ги слагаме да се варят в леко подсолена вода. Варим ги до полуготовност, тъй като ще претърпят допълнителна топлинна обработка и ако са вече сварени, ще се разпаднат.
Нарязваме лука и чесъна на много ситно. Запържваме ги добре, но внимаваме да не станат кафеникави. Добавяме бекона, нарязан на средно големи кубчета, и също запържваме до златисто. Към продуктите добавяме около 2 супени лъжици запечено брашно, размити в малко хладка вода. След като брашното леко се запържи, наливаме около 300 мл сметана.
Подправяме със сол и черен пипер и разреждаме с прясно мляко, като количеството зависи от плътността на супата, която искаме да постигнем. Имайте предвид, че тя е характерно гъста, така че не прекалявайте с количеството на млякото.
Добавяме към нея изцедените картофи и оставяме всичко да ври поне за десетина минути. При необходимост може да разредим супата с водата от картофите или още мляко. Минутка преди да я свалим от котлона, добавяме накъсаната на ситно риба и нарязания пресен девесил. Разбира се, ако нямате пресен, може да използвате и сух.