Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Изпращам ви едни много апетитни кренвиршки, които помня от детството си, а съм вече на 46 години...”, пише ни Маргарита Димитрова.
ПРОДУКТИ
500 г брашно
20 г жива мая
250 мл хладка вода
1 ч. л. сол
1 с. л. захар
2 с. л. кисело мляко
2 с. л. олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Замесваме тесто и веднага го разточваме на кора. Разрязваме я на 18 лентички. Кренвиршите режем по дължина на три.
Увиваме лентичките тесто около кренвиршите. Редим ги на разстояние в намазнена тава.
Намазваме ги отгоре с олио и ги поръсваме с шарената сол по желание. Оставяме ги около 30 минути да втасат.
Печем балатонките (другото име на кренвиршките) в предварително загрята на 180 градуса фурна до получаване на лек и приятен загар, някъде около 35 - 40 минути. След изваждането им, ако искаме да са мекички, ги намазваме с олио и ги покриваме с мека кърпа. Не ги мажем с нищо и не ги покриваме, ако искаме те да останат хрупкави.