Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Здравейте. Изпращам ви рецепта за приготвяне на прясно набрана коприва. През есента се събират само връхчетата ѝ", пише ни Наталия Панчева от София.
ПРОДУКТИ
1 кг връхчета от коприва
100 г елда
1-2 червени чушки
1-2 моркова
1 глава лук (или 1 връзка зелен лук)
няколко скилидки чесън
олио
кисело мляко
заквасена сметана
чери домати
люти чушки
смлян черен пипер
червен пипер
сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Накисваме елдата в купичка с вода. В тенджера с малко загрята мазнина слагаме настърганите моркови и ситно нарязаните червени чушки, лук и чесън. Задушаваме ги 10 минути.
Изчистваме и измиваме копривата. Заливаме я с вода и я запарваме 10 минути. Отцеждаме я от бульона, добавяме ѝ малко мазнина и я стриваме с дървена лъжица.
Връщаме копривата в бульона. Слагаме го на котлона и чакаме да кипне. След това добавяме елдата и задушените зеленчуци. Варим, докато елдата набъбне. Подправяме със сол, черен и червен пипер и застройваме с няколко лъжици кисело мляко или сметана.
Сипваме от ястието в купа, заглаждаме добре и обръщаме купата в чиния за сервиране. Украсяваме със сметана, чери домати и люти чушки.