Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Здравейте, изпращам ви една от любимите си рецепти за мъфини, които обаче не са сладки, а солени”, пише ни Стефани Иванова.
ПРОДУКТИ
1 яйце
200 мл прясно
мляко
1 суха мая
100 мл олио
470 г брашно
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол
1 жълтък за намазване
сусам за поръсване
200 г сирене за плънката
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Изсипваме в топлото прясно мляко маята, захарта и 1 супена лъжица брашно. Оставяме сместа да шупне. Пресяваме брашното, към него прибавяме солта, разбърканото яйце, олиото и шупналата мая. Омесваме меко тесто от получената смес, което оставяме 15 минути да почине.
Разделяме го на 12 равни части. От тях оформяме топчета, които разточваме на тънка правоъгълна кора, дълга 14-18 сантиметра. Едната половина на кората нарязваме на ленти, широки по 1 сантиметър, а върху другата слагаме натрошено сирене. След това навиваме руло, като започваме да навиваме от страната, където сме сложили сиренето.
Оформяме от рулото охлюви, които поставяме в намазнени формички за мъфини и оставяме 15 минути да починат. Накрая ги намазваме с разбития жълтък и поръсваме със сусам.
Печем на около 180 градуса в предварително загрята фурна до готовност.