Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Какво е Никулден без пълнена риба? Традиционно блюдо за нашата трапеза е пълненият шаран с лук и ориз или с кисело зеленце, който винаго обвивам в тесто. Аз пък му налепих и люспи, за да е по-атрактивен”, пише ни Маргарита Димитрова.
ПРОДУКТИ
1 шаран, 1 белтък За тестото: 400 г брашно, 3/ 4 ч. ч. олио, 1 ч. л. сол, 1 ч. л. оцет, 250 мл хладка вода За плънката: нарязано кисело зеле, 1 ч. л. червен пипер, 1 к. ч. ориз, 1 чушка, 3 к. ч. вода, чубрица, черен пипер, джоджен, девесил, босилек и целина
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Изчистваме шарана и го осоляваме отвътре. За плънката пържим киселото зеле, докато омекнер и прибавяме червения пипер, ориза и нарязаната чушка. Пържим всичко още 2 мин. Наливамв 3 с. л. вода, посоляваме и задушаваме, докато течността не изври. Накрая подправяме с чубрица, черен пипер, джоджен, девесил, босилек и целина. Оставяме плънката да изстине и пълним с нея шарана. Зашиваме го внимателно.
Омесваме меко тесто. Разделяме го на 2 топки - едната много по-голяма от другата. Разточваме ги тънко.
Намазваме тавата обилно с олио. Разпъваме голямата кора, намазваме рибата с олио и сол и я поставяме върху тестото. Загръщаме я с него, като натискаме ръбовете, за да не личат.
Изрязваме от втората кора люспи. Лепим ги върху увитата в тесто риба с разбития белтък. Оформяме окото и опашката на шарана. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за 50 мин, като 5 мин преди да го извадим, го намазваме с останалия разбит брелтък. Допичаме рибата само на горен реотан на максимална мощност.