Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Здравейте, изпращам ви рецепта за вкусни пълнени чушки с малки лукчета (апраджик), които в унисон със зимата, с малко повече фантазия наподобяват на снежни топки”, пише ни Наталия Панчева.
ПРОДУКТИ
10 зелени чушки, 1-2 червени чушки, 500 г кайма, 1 ч. ч. ориз, 1-2 глави кромид лук, 1-2 шепи дребен арпаджик, 1-2 моркова, 3-4 консервирани домата - белени, 1-2 кисели краставички, парче керевиз, няколко стръка магданоз, мас или масло, брашно, смлян черен пипер и сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Почистваме зелените чушки от семето и леко ги посоляваме отвътре. В малко мазнина задушаваме ситно нарязаните глави кромид лук, морковите и керевиза.
Добавяме ориза и разбъркваме, докато стане прозрачен. Прибавяме размитата с малко вода кайма, ситно нарязаните домати и магдоноз, черен пипер и сол.
Пълним чушките със сместа, като във всяка слагаме и по 1-2 малки лукчета арпаджик. “Запечатваме” отворите с брашно и “капачета” от червените чушки.
Нареждаме ги в тенджера с отворите нагоре и покриваме с останалите лукчета. Заливаме ги до половината с вода и варим на тих огън около 1 час. Поднасяме чушките, гарнирани с лукчетата и парченца кисела краставичка.