Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Здравейте, обичам да си похапвам различни сладкории.
С радост ви споделям рецептата на любимите си профитероли (еклери)”, пише ни Ирина Андреева.
ПРОДУКТИ
За пареното тесто:
220 мл вода
85 г нарязано на парчета масло
110 г брашно
сол
3 яйца
За пълнежа:
400 мл сладкарска сметана
2 ч. л. разтворимо кафе
за соса:
100 г натурален шоколад
1 с. л. светла меласа
50 мл сладкарска сметана
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Загряваме фурната на 220 градуса. В средно голяма тенджера загряваме маслото и водата, като бъркаме непрекъснато. Когато заври течността, изсипваме брашното със солта.
Разбъркваме, докато сместа се отдели от стените на съда. Оставяме я да се охлади за 5 мин и добавяме разбитите яйца. Сместа трябва да е достатъчно твърда, за да запазва формата си.
Изсипваме сместа с лъжица и оформяме еклери върху покрита с хартия за печене тава. Печем на средна температура за 10-15 мин. Намаляваме я и допичаме още 10-15 мин. Трябва да станат златисти.
Изваждаме еклерите и ги охлаждаме. Правим им разрез отстрани. Приготвяме крема, като разтворим кафето в малко вода и добавим разбитата сметана. С пош пълним профитеролите. За соса разтопяваме шоколада, меласата и сметаната на водна баня и ги разбъркваме.След това топваме всеки еклер. По желание поръсваме с ядки.