Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Здравейте, изпращам ви рецепта за печени бейби петлета с ароматно масло. Те са специална порода и не тежат повече от 500 г. Готвят се бързо и са не по-малко вкусни от големите си събратя”, пише ни Пепа Стоева.
ПРОДУКТИ
2 бейби петлета или 1 цяло пиле, 120 г ароматно масло, за което са нужни чесън, лимон, магданоз и сол, 2 ч. л. сладък червен пипер, сол, къри, чесън на прах, щипка черен пипер, 2 портокала и лимона, 2-3 глави чесън, 50 мл бяло вино и 50 мл соев сос
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Почистваме и подсушаваме петлетата. Внимателно отлепваме кожата от месото. Приготвяме ароматно масло, като към обикновено добавяме чесън, лимон, магданоз и сол.
Разпределяме ароматното масло с лъжица под кожата на петлетата, като започваме от гърдите към гърба. Подправяме със смесените подправки върху и под кожата. В коремите на птиците поставяме по 1/2 лимон и 1/2 портокал.
Връзваме краката на петлетата и ги поставяме в плик за печене заедно с остатъците от лимона, виното, соевия сос и почистените глави чесън. Оставяме така в хладилник поне за час да починат.
Загряваме фурната на 200 градуса и поставяме петлетата вътре заедно с плика. Печем 10 мин на 200 градуса, след това намаляваме на 170 и печем още 20 мин. Изваждаме петлетата, оставяме ги да починат 7-8 мин. и сервираме с гарнитура по избор.