Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Здравейте, представям ви обърнат овчарски пай, който кръстих така, тъй като за разлика от класическото ястие каймата е над картофената смес”, пише ни Анелия Терзиева.
ПРОДУКТИ
1 кг картофи, 500 г кайма, 2 скилидки чесън, 1 морков, 1 ч. ч. пасирани домати от консерва, 150 г пушен кашкавал или 125 г моцарела за поръсване, каперси, мащерка, босилек, риган, черен пипер, червен пипер, бучка масло
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Слагаме обелените картофи да се варят. Чесъна и моркова нарязваме на ситно и запържваме до златисто. Ако използваме от по-големите каперси, ги нарязваме и добавяме към морковите и чесъна, а ако са по-малки, ги слагаме цели.
Прибавяме каймата и запържваме добре. Слагаме към сместа доматената паста, като при необходимост може да добавим и малко вода. Подправяме на вкус с изброените подправки и оставяме да къкри около 10 мин.
Намачкваме сварените картофи, овкусени с малко сол, мащерка и масло. Полученото пюре разпределяме в подходящи съдове за индивидуално сервиране или в тавичка.
Поставяме върху него сместа с каймата и накрая нарязаното на ситно сирене или пушен кашкавал. Запичаме пая във фурна за 15-20 мин.