
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Приготвяла се е още преди много, много години от нашите баби и прабаби. Сварена със суха червена чушка, даже и с люта, тя е невероятно допълнение към една ракийка през лютата зима”, пише ни Димитър Димитров.
ПРОДУКТИ
свински ушенца, крачета и опашки - количеството зависи от гъстотата, вода, сол на вкус, червени сухи чушки, парченца люто чушле, щипка чубрица, черен пипер, няколко скилидки чесън, оцет, щипка хрян и резенче лимон за сервиране
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Измиваме старателно свинските продукти и ги слагаме в тенджера под налягане, за да се сварят. Във водата добавяме малко сол и сухите чушки. Варим в продължение на поне 1 час.
Изваждаме крачетата, ушенцата и опашките и ги оставяме да изстинат, а след това ги обезкостяваме. Нарязваме месото на малки парченца. Отстраняваме от бульона отпадъчните продукти, ако има такива, и изваждаме вече отделените люспи на чушките. Връщаме обратно в тенджерата парчетата месо.
Оставяме пачата да кипне отново, подправяме я с чубрицата, черния пипер, с парченцата люто чушле, нарязания на ситно чесън и оцет. Разбъркваме добре.
Отстраняваме от огъня след около 2-3 минути и поднасяме ароматната гореща пача. По желание сервираме с щипка нарязан хрян, а защо не и с резенче лимон.