Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Кой не обича да похапва соленки? Днес ви представям чудесна идея за поднасяне на нещо “сърцато” в седмицата на любовта!”, пише ни Анелия Терзиева.
ПРОДУКТИ
500 г сварени картофи, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, сол, мащерка, 2 яйца, 250 г масло, 150 г кашкавал, 100 г сирене, семена за поръсване, брашно
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Смесваме натрошеното сирене и настъргания кашкавал с едното яйце и белтъка от другото. Втория жълтък заделяме за намазване на соленките. Прибавяме маслото, предварително разтопено. Разбъркваме добре. Содата загасяме в киселото мляко и след като шупне, го прибавяме към сместа. Добавяме няколко щипки мащерка и сол на вкус.
Намачкваме сварените картофи добре и ги смесваме с останалите съставки, докато получим хомогенна консистенция. Прибавяме брашно, докато получим средно меко и нелепкаво тесто.
Разточваме го на предварително поръсена с брашно повърхност и изрязваме с помощта на формички. Нареждаме соленките в тава, застлана с хартия за печене, и ги намазваме с разбития жълтък.
Поръсваме по желание с микс от семена или подправки. Печем до златисто в предварително загрята фурна на около 220 градуса.