Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Здравейте, предлагам ви вкуснотийки, с които да се подсладите в месеца на любовта и виното”, пише ни Румен Петров.
ПРОДУКТИ
4 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 бакпулвер, 1 ч.ч. равни части бадемово и лимецово брашно, 1 ч.ч. типово брашно, 70 г масло, 1 ванилия, сладко или конфитюр, 200-300 г заквасена сметана, пудра захар на вкус, бадемов ликьор и натурално какао за поръсване, цели бадеми за украса
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разбиваме яйцата със захарта до побеляване. Постепенно, докато непрекъснато разбъркваме, добавяме киселото мляко. След това слагаме и брашната, които сме смесили предварително с бакпулвера и ванилията.
Прибавяме размекнатото на стайна температура масло и разбъркваме до получаването на еднородна смес.
Разпределяме тестото във формички с незалепващо покритие и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до суха клечка. Щом кексчетата изстинат, ги разполовяваме хоризонтално. Поръсваме ги с ликьор, намазваме ги със сладко и отново ги слепваме.
Шприцоваме розички от разбитата с пудра захар сметана върху кексчетата. Поднасяме ги поръсени с какао и гарнирани с цели бадеми.