Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Това е стара и много сполучлива рецепта за вид ястие с ориз, маслини и повече зеленчуци. Славянският гювеч е в няколко разновидности- постен, със свинско, с пилешко”, пише ни Димитър Димитров.
ПРОДУКТИ
500 г пилешко месо, 1 ч.ч. ориз, 2 глави кромид лук, 1 голям морков, 1 купичка нарязани чушки, 1 ч.ч. домати (пресни, от консерва или замразени), 100 г маслини без костилки, сол, чубрица, девесил, черен пипер, червен пипер, 5-6 с. л. олио, 4 ч.ч. вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Нарязваме пилешкото месо на парчета. Запържваме го в мазнината, като слагаме и малко сол. Добавяме нарязаните на едро лук и чушки. След това прибавяме и нарязаните на дребни кубчета моркови. Накрая слагаме към сместа и ориза.
Запържваме всичко съвсем за кратко. Добавяме червения пипер, а след него наливаме водата. Оставяме ястието да заври, досоляваме го и прибавяме останалите подправки, като отмерваме количеството им спрямо вкуса си.
Изсипваме сместа в тава, чието дъно покриваме равномерно. Подреждаме отгоре маслините и доматите.
Печем гювеча на 200 градуса до готовност и образуването на лека коричка. Водата в тавата трябва да изври. Сервираме гювеча, поръсен с магданоз.