Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Здравейте! Изпращам рецепта за любима закуска на много от българските деца и не само за тях. Макар и отричани понякога, мекичките си остават емблематични за България”, пише ни Жана Стоянова.
ПРОДУКТИ
За тестото: 1 кг брашно, 200 мл затоплено прясно мляко, 1 кофичка кисело мляко, 1 пакетче суха мая, 1 яйце, 2 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. сода, 5-6 с.л. олио; 300 мл олио за пържене, сирене, мед или сладко
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Замесваме тесто от изброените продукти, като в затопленото мляко предварително изсипваме маята и захарта, а в киселото - содата. След това добавяме млеката към брашното. Разбиваме яйцето, добавяме и него, следват солта и олиото.
Омесваме тестото и го поставяме в голям намазнен с олио плик, който завързваме. Слагаме го в хладилник за една нощ. За това време тестото набухва и е необходимо да сме му оставили място в плика. Поне 1 час преди направата на мекичките го вадим от хладилника, за да се отпусне.
Разточваме го на намаслен плот. Нарязваме го на малки правоъгълници. В касерола или друг кухненски съд по избор наливаме около 300 мл олио и го сгорещяваме.
Пържим мекичките една по една, като се стремим да бъдат обливани с олиото от всяка страна, за да бухнат като “възглавничка”. Готовите отцеждаме върху кухненска хартия и сервираме с мед, сирене и сладко от любими плодове.