Подредете масата красиво и по етикет

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6116977 www.24chasa.bg
Подложната чиния е с по-големи размери от всички останали и е от същия материал, от посребрен или друг фино изработен материал.

Книгата, дело на Йордан Кожухаров, обобщава познанията му в областта на деловия и светския етикет и нормите на поведение. От нея ще научите как да поканите и да посрещнете гости, как да подредите масата и кои прибори за какво се използват, как да пишете писма и как да водите телефонен разговор, как успешно да кандидатствате за работа, как да осъществявате контакт с представителите на различни държавни, обществени или бизнесинституции.

Откъсът е посветен на подреждането на масата и ще помогне на всеки, който трябва да спазва етикет, както и на домакините, решили да впечатлят гостите си. От него ще научите къде и как трябва да са подредени приборите, коя чиния за какво е, как да аранжирате украсата и много др.

МАСАТА

Цветята не трябва да пречат на визуалния контакт на седящите на масата.

На масата сме твърде често и неизвестно защо обикновено се замисляме за вида й единствено в случаите на празнични прояви. Забравяме, изглежда, че ежедневното и без повод хранене ни приучава към естетиката и етиката да приемаме и да ходим на гости. Разбира се, подходи и възможности за сервиране – много. Има обаче общоважащи правила, които, колкото и да сме притеснени, бихме могли да спазваме.

Масата – готова (почистена и с покривка) и на мястото си, създава настроение с подреждането си. То започва с цветята. Цветната композиция зависи от размера на масата, но основното е цветята да се виждат от всяко място и да не пречат на директния контакт между седящите на различни места около нея. Това става, като в центъра на масата се поставя основен букет, а останалите цветя – където и колкото това позволява. Цветята трябва да хармонират с покривката и посудата; при тържествени случаи се украсява и помещението. Ако мястото е недостатъчно, цветята могат да лежат върху покривката или дори да бъдат прикрепени към спускащите се към пода нейни краища. Високи вази се поставят само в края на масата.

Свещниците придават на масата тържественост. Правилото тук е свещите да бъдат не по-малко от две. Те се запалват независимо от времето през деня.

Предварителното подреждане включва и поставянето на фруктиерите по средата на масата (плодовете се консумират последни). Ако пространството не позволява, а понякога и за удобство, те се поставят непосредствено преди предлагането им.

За по-нататъшното, същинското подреждане на масата, т.е. поставянето на приборите и съдовете, е важно да се определят местата на столовете за всеки от седящите, като между тях се оставя известно разстояние, за да не пречат на сервирането (пречат също високи облегалки и други мебелни декоративни елементи на столовете). Мястото на стола определя и мястото на посудата и приборите. Той обаче се издърпва леко назад за удобство при поставянето им и едва след окончателното оформление се доближава до масата (до падащата свободно покривка, не под плота на масата!).

Посудата, приборите и чашите трябва да са достатъчно за участниците и за всяка част от менюто. При възможност трябва да бъдат еднакви (модел, украса) за всяко от ястията.

Основна за разполагането на посудата, прибори и чашите е т.нар. подложна чиния. Тя е с по-големи размери от всички останали от същия материал, от посребрен или друг фино изработен материал. Слага се в средата срещу мястото за сядане, на около 3 см от ръба на масата. Върху нея се поставя сгъната индивидуалната салфетка. В някои случаи се практикува върху подложката да се поставя помощна салфетка, която да омекотява шума при сервирането на другите чинии и ястия. Те пък ще бъдат поставени по реда, диктуван от менюто. След това се разполагат приборите – ножове и лъжици (от дясната страна), вилици (от лявата) и десертни (пред чинията към средата на масата). Правилото предвижда приборите, които първи ще се ползват, да са най-отдалечени от чинията (съответно вляво и вдясно): например при разгънато меню от предястие (включително топло), супа, основно ястие, допълнително ястие, десерт, плодове, кафе/чай редът е следният – надясно от чинията: нож за основно ястие, лъжица за супа, нож за предястие (ако е риба – плосък); наляво: вилица за основно ястие, вилица за предястие (ако е риба – тризъба); десертните се поставят в следната последователност: лъжичка, ножче, вилица, като дръжките им сочат ръката, с която се ползват (на лъжичката и на ножчето – надясно, на виличката – наляво). За приборите и съдовете отдавна съществува правилото “три”, т.е. колкото и “дълго” да е менюто, сервирането, а следователно и подреждането стават на “тройки” – три ножа, три лъжици, три вилици.

От лявата страна на приборите или леко напред (приблизително на около 15 см) се поставят чинийка за хляб и масло и ножче за него (по-добре би било маслото и ножчето да са в отделна чинийка).

Чашите се подреждат над и малко вдясно от приборите за десерт, като първата от тях (от ляво на дясно) – за вода, сок или бира, е срещу първия, най-близък до чинията нож (ако пространството е достатъчно – вдясно от тях на една линия, и тогава срещу ножа за закуска (най-вдясно) се поставя чашката за напитката за нея). Обикновено, за да не се претрупва масата, чашата за шампанско (ако фигурира в менюто) се поставя преди наливането му.

Сервизът с подправки (отделни съдчета за сол, черен пипер, олио, оцет и др.) по възможност е индивидуален, но може да бъде за двама съседи или общ за повече гости.

Когато менюто е по-дълго от обичайно поставените прибори и те са изчерпани, се добавят нови.

Из „Етикет и протокол”

Книгата може да поръчате тук!

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорите от "Скъпи наследници" си пристанаха Пренесоха екранната си любов и в живота Целувка от вчерашния епизод на "Скъпи наследници" по Би Ти Ви даде старт на връзката между Орлин Павлов и Даяна Ханджиева и извън снимачната площадка, твърдят колеги на двамата влюбени. Още в самото начало на заснемане на епизода преди месеци ласките между

Майката и таткото на рапъра се изявяват като дует "Кредо" По 10 бона, и то само за един час изкарват майката и бащата на рапъра Криско. Ваня и Радослав Талеви са музиканти, чийто талант е наследил популярният им син. Семейството се изявява като дует "Кредо" и се радва на особен интерес в заведенията и ресторантите в Габрово.

Жълто куче на ръх Китайската Нова година, която е посветена именно на този цвят четириного, прибра Джина Стоева. Тя се връщала вкъщи, а пред входа й имало свито на кълбо куче. Певицата се съжалила над премръзналото животинче и го прибрала на топло, като обилно го нахранила. Все пак се сетила да остави бележка на вратата на входа,