Подредете масата красиво и по етикет

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6116977 www.24chasa.bg
Подложната чиния е с по-големи размери от всички останали и е от същия материал, от посребрен или друг фино изработен материал.

Книгата, дело на Йордан Кожухаров, обобщава познанията му в областта на деловия и светския етикет и нормите на поведение. От нея ще научите как да поканите и да посрещнете гости, как да подредите масата и кои прибори за какво се използват, как да пишете писма и как да водите телефонен разговор, как успешно да кандидатствате за работа, как да осъществявате контакт с представителите на различни държавни, обществени или бизнесинституции.

Откъсът е посветен на подреждането на масата и ще помогне на всеки, който трябва да спазва етикет, както и на домакините, решили да впечатлят гостите си. От него ще научите къде и как трябва да са подредени приборите, коя чиния за какво е, как да аранжирате украсата и много др.

МАСАТА

Цветята не трябва да пречат на визуалния контакт на седящите на масата.

На масата сме твърде често и неизвестно защо обикновено се замисляме за вида й единствено в случаите на празнични прояви. Забравяме, изглежда, че ежедневното и без повод хранене ни приучава към естетиката и етиката да приемаме и да ходим на гости. Разбира се, подходи и възможности за сервиране – много. Има обаче общоважащи правила, които, колкото и да сме притеснени, бихме могли да спазваме.

Масата – готова (почистена и с покривка) и на мястото си, създава настроение с подреждането си. То започва с цветята. Цветната композиция зависи от размера на масата, но основното е цветята да се виждат от всяко място и да не пречат на директния контакт между седящите на различни места около нея. Това става, като в центъра на масата се поставя основен букет, а останалите цветя – където и колкото това позволява. Цветята трябва да хармонират с покривката и посудата; при тържествени случаи се украсява и помещението. Ако мястото е недостатъчно, цветята могат да лежат върху покривката или дори да бъдат прикрепени към спускащите се към пода нейни краища. Високи вази се поставят само в края на масата.

Свещниците придават на масата тържественост. Правилото тук е свещите да бъдат не по-малко от две. Те се запалват независимо от времето през деня.

Предварителното подреждане включва и поставянето на фруктиерите по средата на масата (плодовете се консумират последни). Ако пространството не позволява, а понякога и за удобство, те се поставят непосредствено преди предлагането им.

За по-нататъшното, същинското подреждане на масата, т.е. поставянето на приборите и съдовете, е важно да се определят местата на столовете за всеки от седящите, като между тях се оставя известно разстояние, за да не пречат на сервирането (пречат също високи облегалки и други мебелни декоративни елементи на столовете). Мястото на стола определя и мястото на посудата и приборите. Той обаче се издърпва леко назад за удобство при поставянето им и едва след окончателното оформление се доближава до масата (до падащата свободно покривка, не под плота на масата!).

Посудата, приборите и чашите трябва да са достатъчно за участниците и за всяка част от менюто. При възможност трябва да бъдат еднакви (модел, украса) за всяко от ястията.

Основна за разполагането на посудата, прибори и чашите е т.нар. подложна чиния. Тя е с по-големи размери от всички останали от същия материал, от посребрен или друг фино изработен материал. Слага се в средата срещу мястото за сядане, на около 3 см от ръба на масата. Върху нея се поставя сгъната индивидуалната салфетка. В някои случаи се практикува върху подложката да се поставя помощна салфетка, която да омекотява шума при сервирането на другите чинии и ястия. Те пък ще бъдат поставени по реда, диктуван от менюто. След това се разполагат приборите – ножове и лъжици (от дясната страна), вилици (от лявата) и десертни (пред чинията към средата на масата). Правилото предвижда приборите, които първи ще се ползват, да са най-отдалечени от чинията (съответно вляво и вдясно): например при разгънато меню от предястие (включително топло), супа, основно ястие, допълнително ястие, десерт, плодове, кафе/чай редът е следният – надясно от чинията: нож за основно ястие, лъжица за супа, нож за предястие (ако е риба – плосък); наляво: вилица за основно ястие, вилица за предястие (ако е риба – тризъба); десертните се поставят в следната последователност: лъжичка, ножче, вилица, като дръжките им сочат ръката, с която се ползват (на лъжичката и на ножчето – надясно, на виличката – наляво). За приборите и съдовете отдавна съществува правилото “три”, т.е. колкото и “дълго” да е менюто, сервирането, а следователно и подреждането стават на “тройки” – три ножа, три лъжици, три вилици.

От лявата страна на приборите или леко напред (приблизително на около 15 см) се поставят чинийка за хляб и масло и ножче за него (по-добре би било маслото и ножчето да са в отделна чинийка).

Чашите се подреждат над и малко вдясно от приборите за десерт, като първата от тях (от ляво на дясно) – за вода, сок или бира, е срещу първия, най-близък до чинията нож (ако пространството е достатъчно – вдясно от тях на една линия, и тогава срещу ножа за закуска (най-вдясно) се поставя чашката за напитката за нея). Обикновено, за да не се претрупва масата, чашата за шампанско (ако фигурира в менюто) се поставя преди наливането му.

Сервизът с подправки (отделни съдчета за сол, черен пипер, олио, оцет и др.) по възможност е индивидуален, но може да бъде за двама съседи или общ за повече гости.

Когато менюто е по-дълго от обичайно поставените прибори и те са изчерпани, се добавят нови.

Из „Етикет и протокол”

Книгата може да поръчате тук!

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Малчугани политат от тераси заради родителска небрежност Дете полита от балкона, писъци и почернени семейства... Само преди броени дни малко дете падна от третия етаж на кооперация във Варна. Пострадалото момиченце е откарано веднага в болница заедно с майка си. То е прието в тежко състояние, има фрактура на черепа, в кома е,

Стефан Станев, който е убиецът на красивата ломчанка Виола, наръгва съкилийника си с химикалка в окото и опитва да го запали в ареста в София. Преди по-малко от месец наркоманът е задържан, след като зверски закла гаджето си. "Станев неистово се опитва да се изкара невменяем, а той просто е един обикновен наркоман,

Гол мъж легна на столичния булевард "Васил Левски" вчера сутринта. Мъжът без свян положи голото си тяло на асфалта, докато до него преминаваха десетки автомобили. Запознати твърдят, че това е същият човек, който преди седмица легна под проливния дъжд на бул. "България", а преди ден бе забелязан да кара колело, както майка го е родила, на бул.