Здравко от дует “Ритон” обожава аромата на запържен лук

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6119497 www.24chasa.bg

Когато Здравко от дует “Ритон” се подвизава в кухнята, винаги го прави с удоволствие, независимо дали е в ролята на главен готвач, или помощник на прекрасната си половинка Катя. “Колкото повече човек е спокоен и му е приятно, колкото повече с любов приготвя една манджа, толкова и тя ще стане по-вкусна”, казва певецът.

Когато двамата с Катя намерят време да се починат за няколко дни, задължително си правят “глезени манджи”, които отнемат повечко време.

“Ненапразно

кулинарията е

изкуство, а изкуство

се прави с любов”

Здравко е голям привърженик на традиционната българска кухня. Затова и едно от любимите му ястия са сармите. Той си е измислил специална рецепта за приготвянето им, която да отговаря на вкуса му. Разковничето е в каймата. Той купува прясно месо, което не е мазно - телешко и свинско, в съотношение 30 към 70.

Една от причините Здравко да харесва кулинарията са спомените, които пази от дете. Баба му била “цар на българската национална кухня”. Затова и до днес тя му е любима. Харесва яхниите, пълнените чушки, свинското със зеле - “всичко, което е доста вкусно, но и същевременно вредно” - казва шеговито Здравко. И допълва, че в българската кухня има частица от Близкия изток, която я прави по-пикантна и тежка.

Докато бил малък, прекарвал много време при баба си, защото родителите му били на работа. “Спомням си страхотната миризма на запържен лук, когато баба ми започваше да приготвя обяда”, казва певецът. И до днес от този аромат винаги му се дояжда. Помни и

миризмата на почти

готовата баница,

която се пече във

фурната

Здравословното хранене малко по малко завладява кухнята на дует “Ритон”. Напоследък Здравко и Катя гледат да се хранят разделно, като не смесват определени продукти. Например, ако на масата има месо, отсъства хлябът, но пък присъства салатата. Специалист в тази област е Катя.

Певицата е страхотен кулинар. “Обикновено, ако искам нещо да ѝ помогна, тя казва: “Изхвърли боклука”, шегува се Здравко. Катя не обича да ѝ се бъркат в приготвянето на храната, “а пък аз много бая. Усещам се, че съм досаден, но в края на краищата се чувствам задължен да дам съвет, защото после трябва да кажа, че и аз съм помагал”, смее се певецът.

“Катя ми е забранила да готвим с олио”, казва той. Затова и избягва да го слага в манджите. “Обаче, като няма олио, все едно че е с вода”. Затова певецът тайно някой път го добавя към ястието.

Освен българската обича и източната кухня. Единственото нещо, което не харесва в нея, е силният лютив вкус. Певецът обича храната да е пикантна, но не прекалено. Обожава и специалитетите в арабската кухня. Не е привърженик на американските храни.

Здравко от “Ритон” не обича да яде в заведения за бързо хранене и никога

няма да го видите да

върви по улицата и

да яде дюнер, бургер

или някакъв сандвич

“Аз съм такъв човек, че мога нищо да не ям цял ден, но накрая трябва да седна на маса”, категоричен е певецът.

И това е навик, зародил се от детските му години. Тогава излизал да играе навън със свои приятели. Всяко дете, разбира се, си носело по филийка, намазана с нещо, за да си хапне, когато огладнее. Бабите постоянно напомняли на малките, че трябва да ядат. “Още от дете това не ми харесваше, не ми доставяше удоволствие.”

За Здравко храненето е по-скоро ритуал. Спомня си от детските си години, че

за обяд и вечеря

винаги се събирало

цялото семейство

и сядало около топлата трапеза.

Започнал да се вихри сам из кухнята, след като се оженил за Катя. Първите 2 години от семейния живот прекарал в дома на родителите на съпругата си. “И баща ѝ, и майка ѝ готвеха много добре”. Всеки готвач обаче има свои вкусови предпочитания, които малко или много налага на тези, за които готви.

Когато дует “Ритон” заживели самостоятелно под наем в центъра на София, апартаментът им се превърнал в явка на всичките им приятели. Който минавал оттам, винаги се отбивал на гости. “Имаше случаи, в които ние си лягаме, а на сутринта ги намираме все още в хола”, смее се Здравко.

Така се родила и

песента “Елате ни

на гости”,

чийто текст Венци Мартинов написал на масата.

НЕГОВАТА РЕЦЕПТА

Сарми със кисело зеле и кайма

ПРОДУКТИ

30% чисто телешко месо, 70% свинско месо от плешка, нарязани свински гърди, черен пипер, чесън на прах, зелеви листа, ориз, моркови, манатарки, малко мазнина

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Месата накълцваме на много ситно. Смесваме ги и добавяме към тях ситно нарязаните манатарки, черния пипер и чесъна на прах. Ако зелето е прекалено кисело или солено, прибавяме и ситно нарязани моркови. Слагаме и малко ориз*. Омесваме всички продукти добре и оставяме сместа да престои така поне 1 час в хладилник. След това я задушаваме с малко мазнина за 15-20 мин и завиваме с нея сармичките**. Колкото са по-малки, толкова са по-вкусни. Нареждаме ги в тенджера, сипваме вътре вода, за да ги покрие, и най-отгоре нареждаме ситно нарязани свински гърди, които дават мазнина на ястието, защото месото, което използваме, е чисто. Варим сармите 40-50 мин.

* Здравко предпочита да слага малко само за вкус и почти да не се усеща.

** Певецът има специална машина, която ги завива.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Снимки: илюстративна marica.bg  Автобус помете два автомобила край Паничище Пиян шофьор на туристически автобус помете два леки автомобила край кюстендилското село Паничище, разкрива marica.bg. За инцидента съобщи говорителят на областната полиция Катя Табачка. Катастрофата е станала при разминаване с два леки автомобила около 18.00 часа в събота.

Световно известен дизайнер се изгаври с родната плеймейтка.  Николета Лозанова стана за смях пред целия свят, след като си качи снимка с рокля менте за 24 лв. Тя много наподобява моделите на световноизвестния бранд Dolce&Gabbana и веднага бе разконспирирана от дизайнера на марката, съобщава Блиц. Стефано Габана не се понрави и веднага сряза

Снимки: Facebook Заради лек дим от локомотива пътниците престояха около час на гара Зверино Технически проблем забави влака Русе – София с около час днес по обяд. Около 11:30 ч., докато влакът навлизал на гара Зверино, персоналът забелязал лек дим от локомотива. Около стотина пътници били своевременно свалени от влака.