Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Пепа Стоева ни предлага рецепта за свежа пица със сирена, която носи аромата на пролетта.
ПРОДУКТИ
l За тестото:
350 мл вода (или равни части вода и прясно мляко), 1/2 кубче жива мая, 50 мл олио или зехтин, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 500-600 г пшенично брашно;
l За гарниране:
крема сирене и доматено пюре - равни количества, риган или босилек, гъби, пушен кашкавал, кашкавал, чедър, топено сирене, моцарела
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разтваряме маята в топла вода заедно със захарта. Оставяме я да шупне на топло за 10 минути. Прибавяме олиото и малко по малко добавяме от брашното, като първо бъркаме с телената бъркалка за яйца, а после месим с ръка, докато се получи топка еластично и меко тесто, което да не лепне по ръцете. Солта прибавяме с последната част брашно.
Покриваме тестото с кърпа и го оставяме за 30-40 мин на топло да втаса. След това го разделяме на две или три топки, в зависимост от броя на пиците. Разточваме тънък блат, но не с точилка, защото ще изкараме всичкия въздух на тестото, а като го оформяме с ръка.
Намазваме блата със сместа от крема сирене и доматено пюре, поръсваме с подправки и гарнираме с останалите сирена и гъби.
Печем в предварително загрята на 250 градуса фурна, докато се разтопят и зачервят сирената - на тази температура става за около 7-9 мин.