Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Предлагам ви една вкусна гозба, която често приготвяме вкъщи по време на пости. Ако оризът ви е по-твърд, го залейте с вода от сварения боб", пише ни Наталия Панчева.
ПРОДУКТИ
400 г едър бял боб, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1-2 глави кромид лук, морков, 2 чушки, домат, 1 с.л. захар, 50 мл ракия или водка, 100 г ориз, лимон, 80 мл олио, люта чушка, пресен магданоз, джоджен, чубрица, червен пипер и сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Измиваме боба и го накисваме в студена вода, като го оставяме да престои поне една нощ. На другия ден го заливаме с нова вода, слагаме содата и го оставяме на котлон да кипне.
Варим 10 минути, отцеждаме боба и го изплакваме под течаща студена вода. Заливаме го с нова вода и добавяме ситно нарязания лук. След 10-20 минути прибавяме ситно нарязаните морков, чушки, домат, захарта, ракията или водката, олиото и червения пипер. Варим още поне 20 минути на среден огън.
Подправяме със ситно нарязан магданоз, джоджен, чубрица и сол, преди да изключим котлона. Сварения боб с течността от тенджерата прехвърляме в тава.
Добавяме ориза, сока на лимона и разбъркваме добре. Печем на 200 градуса, докато оризът поеме течността и набъбне, а бобът се запече. Поднасяме гозбата с люта чушка, маслини и листенца пресен магданоз.