В ашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Изпращам една стара рецепта за ястие, което се готви рано пролетта в Северозападна България и се нарича комбус”, пише ни Жана Стоянова.
ПРОДУКТИ
4 лапад и коприва, колкото сме си набрали
4 2-3 стръка праз лук
4 2-3 глави стар кромид
4 10-15 сухи червени чушки
4 1-2 ч.л. сол
4 1 ч.л. червен пипер
4 5-6 с.л. олио
4 подходяща гарнитура са няколко сварени картофа и краве сирене
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Почистваме копривата, лапада и сухите чушки. Измиваме ги много добре.
Поставяме на котлон да заври вода, в която сме добавили малко сол. Първо варим 15 минути чушките, после добавяме копривата и накрая за кратко попарваме и лапада.
Задушаваме в дълбок тиган с олио лука и праза, като добавяме по малко от отварата на чушките и копривата. Отделяме чушките и ги почистваме от люспите. Нарязваме ги и ги прибавяме към лука.
Добавяме и копривата, лапада и червения пипер. Задушаваме няколко минути и ястието е готово. Може да сварим няколко цели обелени картофа, които да сервираме с комбуса, поръсени с шарена сол и червен пипер.